2019. december 9. hétfőNatália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Korrupció miatt nem, hiányos pénzügyi ellenőrzés miatt azonban szankcionálhatja Romániát az EB

2007. június 15. 14:17, utolsó frissítés: 14:31

Nem csökkenti a Románia és Bulgária számára kiutalható pénzalapokat az Európai Bizottság (EB) a június végén közzéteendő országjelentésben foglaltak miatt – számol be erről a Reuters hírügynökség. Így az EB tovább folyósítja a két állam számára kiutalható EU-s pénzalapokat. Az EB által elfogadott jelentés a romániai és bulgáriai igazságszolgáltatás, korrupció és szervezett bűnözés területeit érinti - nyilatkozta Mark Gray, az EB szóvivője.

Mindazonáltal az EB további szankciókat helyezhet kilátásba a két állammal szemben, amennyiben a következő hónapokban Romániában és Bulgáriában végzett audit-tevéeknység során kiderül, a két állam nem teljesíti a pénzügyi ellenőrzés terén korábban vállalt kötelezettségeit.

Gray megjegyezte, a jelentés rendelkezései ellenére fennáll annak az esélye, hogy az EB a két állam számára kiutalható EU-s pénzalapokat lecsökkentse. A csatlakozási statútum értelmében az EU levághat a két állam mezőgazdaság, társadalmi segélyrendszer, regionális fejlesztés és igazságügyi együttműködés terén folyósított részesedéséből, amennyiben ezeken a területeken nem teljesítik a brüsszeli követelményeket.

Egy nevét elhallgató európai forrás szerint az EU a magaskorrupció miatt is szankcionálhatja Bulgáriát. Ugyanezen forrás szerint kevésbé valószínű, hogy Románia ugyanezen okok miatt büntetést kapjon. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS