2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iliescu indokoltnak tartja a '90-es bányászjárást

2007. június 15. 16:26, utolsó frissítés: 16:54

Indokoltnak gondolja Ion Iliescu volt államfő az 1990. június 13-15. közt lezajlott, számos civil áldozattal járó bányászjárást. A volt FSN-vezér a 17 évvel ezelőtti esemény évfordulója alkalmából adott ki erre vonatkozó állásfoglalást, amelyet a BBC román nyelvű honlapja közöl.

Iliescu a nyilatkozatban azzal indokolja a bukaresti civil mozgalmat megtorló bányászjárást, hogy a rendfenntartó erők képtelenek voltak kezelni a helyzetet. A bukaresti Egyetem Téren történő véres tömegoszlatást Iliescu ugyancsak „incidens nélküliként” jellemezte.

Ezzel szemben a volt elnök szerint a rendszerváltás utáni június 13-i délutánon szervezett és erőszakos csoportok elfoglalták az Egyetem Teret, és visszavonulásra kényszerítették a rendfenntartó erőket, majd megtámadták a belügyminisztérium és rendőrség épületét, ahonnan fegyvereket és lőszert raboltak. Ezt követően behatoltak a TVR studiójába és halállal fenyegették a televízió vezetőségét és technikai személyzetét, minek következtében az adás megszakadt – fejti ki Iliescu. (realitaea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS