2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jöjjenek projektekkel az EP-jelöltek – ez Tőkésre is vonatkozik

2007. június 15. 19:55, utolsó frissítés: 19:55

Markó Béla szövetségi elnök pénteki sajtótájékoztatóján bemutatta az új ügyvezető elnököt, Kelemen Hunort és a részben megváltozott a hatáskörű ügyvezetőelnök-helyetteseket. Lakatos András és Szép Gyula továbbra is a nevelési, illetve a kulturális ügyekért lesz felelős, míg Kovács Péter az eddigi szociális feladatok mellett a területi szervezetekkel való kapcsolattartásért is felel. Borbély László regionális fejlesztési miniszter a kormánnyal való kapcsolattartási feladatokat látja el miniszteri teendői mellett.

Kelemen Hunor ügyvezető elnök elmondta, hogy a szövetség vezetőségének most nagy hangsúlyt kell - mind a szövetségen belüli, mind azon kívüli - kommunikációra fektetnie. Ezért október 31-ig minden területi irodába ellátogatnak, hogy feltérképezzék a problémákat, az elvárásokat, majd rendszeresen tartott sajtótájékoztatókon beszámolnak a szövetség működéséről.

Az RMDSZ kész tárgyalni Tőkés László királyhágómelléki református püspökkel, az EMNT elnökével az Európai parlamenti választási lista kapcsán. Ez ügyben tárgyalásokat folytattak a romániai magyar civil szféra, valamint az egyházak képviselőivel is. A jelentkezőknek elsősorban nem a tisztségek, az esélyes helyek követelésével, elvárások hangoztatásával kell indítaniuk a tárgyalásokat, hanem életképes projekteket, terveket kell bemutatniuk, amelyek megegyeznek az RMDSZ célkitűzéseivel, és lehetővé teszik az együttműködést. Ez a kitétel Tőkés Lászlóra is vonatkozik – fejtette ki Markó.

„Nagy Zsolttól, volt távközlési és informatikai minisztertől továbbra sem vonja meg támogatását az RMDSZ” - nyilatkozta a szövetségi elnök, aki élesen kritizálta a főügyészséget: szerinte Nagy Zsolt kivizsgálásának elrendelése nyilvánvalóan politikai akció, hiszen a kémkedéssel vádolt volt miniszter ellen nem találtak bizonyítékot. Nagy Zsolt ezért továbbra is az RMDSZ egyik esélyes jelöltje marad az EP-listán. Markó Béla helyénvalónak találta a magyar politikum állásfoglalását az üggyel kapcsolatban, hiszen, mint mondta, európai uniós országként Magyarországnak joga van ellenőrizni az igazságügy megfelelő működését a többi uniós országokban.

Markó arról is beszámolt, hogy az RMDSZ Állandó Bizottságának mai ülésén az EP- választások mellett a soron következő helyi, majd a parlamenti választások témakörében tanácskoztak a szövetségi vezetők.

Markó Béla újságírói kérdésre elmondta, hogy fenntartja lemondási szándékát a miniszterelnök-helyettesi tisztségről, amire még ebben a hónapban sor kerül. Arra vonatkozóan, hogy ki követi őt ebben a funkcióban, már voltak tárgyalások, de döntés még nem született. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS