2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Disznóhúst esznek csirke helyett a romániaiak

2007. június 16. 13:51, utolsó frissítés: 13:51

2005-höz viszonyítva alapvető változások álltak be a romániai lakosság hústermék-fogyasztását illetően – írja az Evenimentul Zilei a Román Statisztikai Hivatal (INS) felmérésére hivatkozva. A disznóhús-fogyasztás 4%-kal nőtt, míg a baromfié 0,8%-kal csökkent, és hasonló visszaesés volt tapasztalható a marha-, kecske- és juhhúsfogyasztás terén.

A Román Húsfeldolgozók Egyesülete (ARC) alelnöke, Alex Jurconi ezt azzal magyarázza, hogy világszinten túltermelés volt a disznóhúsból, ám a közhiedelemmel ellentétben a madárinfluenzától való félelem nem befolyásolta a fogyasztást. A trend ebben az évben is folytatódik, mivel a disznóhúst alacsony áron kínálják.

Az alelnök megjegyezte, a dél-amerikai import marhahúsfélék mennyiségét tavaly 50 ezer tonnára becsülik, ez elég volt ahhoz, hogy “felforgassa a hazai termelést”. Még ebben a pillanatban is van raktáron Latin-Amerikából származó készlet, ám ezen július elsejéig valószínűleg túladnak.

A tejtermelés 6,6%-kal nőtt, ez pedig egyértelműen a keresletnövekedéssel hozható összefüggésbe. A feldolgozók jobban fizettek a termelőknek, a hipermarketek megjelenése pedig “megnevelte” a román fogyasztókat, hogy több tejterméket vásároljanak – zárja cikkét az Evenimentul Zilei. (evzilei)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS