2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó szerint jogos volt a pesti külügy magyarázatkérése

2007. június 18. 10:34, utolsó frissítés: 10:44

A magyar kormány helyesen és jogosan járt el, amikor magyarázatot kért Romániától az RMDSZ)több politikusa ellen indított büntetőjogi eljárás ügyében – jelentette ki Markó Béla. Hiszen – mint az RMDSZ közleménye idézi – ezek indoklásában maga az ügyészség állapítja meg: az RMDSZ-politikusok bűne az, hogy "politikai és etnikai" alapon szereztek költségvetési támogatást magyar települések iskolái, óvodái számára, magyarán, támogatták saját közösségüket.

Az elnök szerint az ügyészség döntéséből egyértelműen az olvasható ki, hogy a magyaroknak nem szabad költségvetési támogatást nyújtani, és ilyen körülmények között teljesen jogos a magyar felvetés – hangsúlyozta az elnök.

Úgy értékelte, uniós tagállamként Románia számára természetes, hogy Brüsszel feltételeket szab és elvárásokat fogalmaz meg a romániai igazságszolgáltatás működésével kapcsolatban, így el kell fogadni azt is, hogy egy másik tagállamnak, ez esetben Magyarországnak joga van kérdésekkel fordulni a román kormányhoz.

Példaként említette: Băsescu államfő a minap nem is kérdéseket, hanem sommás megállapításokat tett Ukrajna, Szerbia és Magyarország kisebbségpolitikájával kapcsolatban, azt hangoztatva, hogy az említett országok nem tartják be a román kisebbség jogait.

"Ha az államelnök véleményt nyilváníthat ilyen kisebbségi kérdésekben, akkor el kell fogadni Magyarország erre vonatkozó jogát is" – szögezte le Markó, hozzátéve: amúgy szívesen átvenné - akár szó szerint – a magyarországi kisebbségi törvényt, amely számos megoldást nyújt az erdélyi magyarság számára is.

Markó Béla jelezte: Nagy Zsolt távközlési és informatikai miniszteri tisztségéből való felfüggesztése nem befolyásolja az RMDSZ európai parlamenti jelöltlistáját, amelyen Nagy Zsolt az első helyen szerepel. Az RMDSZ továbbra is határozottan támogatja őt, aki egyébként hamarosan a szövetség külügyi titkári tisztségét is betölti majd – mondta az RMDSZ elnöke. (mti/rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS