2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarország nem avatkozott Románia belügyeibe – állítja a külügyi szóvivő

2007. június 18. 10:43, utolsó frissítés: 10:43

Nem értékelhető Románia belügyeibe való beavatkozásnak az, hogy a magyar diplomácia felhívta a figyelmet a romániai magyar politikusok elleni eljárásokra, az ügy miatt nem lesz visszaesés a kétoldalú kapcsolatokban – mondta Odze György, a külügyminisztérium szóvivője.

"A mi kiadott nyilatkozatunkban olyan jelenségekre hívtuk fel a figyelmet, amelyek bennünket zavarnak. Úgy gondoljuk, a két ország kapcsolata olyan szinten áll, hogy ezeket szóvá lehet tenni. Természetesnek tartjuk, hogy ez foglalkoztatja a magyar és a román közvéleményt, de úgy érezzük,hogy a két ország kapcsolatában visszaesés emiatt nem lesz" – fogalmazott Odze.vA szóvivő szerint a diplomáciában megszokott, természetes jelenségről van szó.

A külügyminisztérium képviselője hangsúlyozta: a magyar lépés nem értékelhető Románia belügyeibe való beavatkozásként.

Szerdán Szőke László, a magyar külügyi tárca államtitkár azt mondta: aggályokat kelt a Nagy Zsolt romániai informatikai miniszter elleni eljárás, valamint a további négy RMDSZ-es tisztségviselő ellen indult büntetőjogi vizsgálat is, mert "a körülmények alapján nem lehet kizárni, hogy ezek az eljárások az RMDSZ ellen irányuló politikai törekvéseket is szolgálhatnak".

Csütörtökön a román külügyminisztérium közleményben emelte ki, hogy a diplomáciai gyakorlatban szokatlanok azok a megjegyzések, amelyekkel a magyar külügyminisztérium nyilvános formában értékelte a Nagy Zsolt és az RMDSZ további négy tagja ellen indított romániai büntetőjogi eljárásokat.

"Románia belügyeibe való beavatkozásnak", "szokatlan diplomáciai eljárásnak" minősítette a pénteki bukaresti sajtó az RMDSZ politikusai ellen indított büntetőjogi eljárásokkal kapcsolatos magyar álláspontot. Tăriceanu r miniszterelnök azt szerette volna, ha Magyarország először diplomáciai csatornákon keresztül közli álláspontját, és csak ezután tárja azt a nyilvánosság elé – írják a lapok. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS