2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elbukott a PC törvénytervezete: mégis megtarthatják román állampolgárságukat a románul nem beszélők

2007. június 18. 12:18, utolsó frissítés: 12:23

Visszautasította a képviselőház jogi bizottsága a Konzervatív Párt (PC) azon törvénytervezetét, mely értelmében mindenkitől megvonható lett volna a román állampolgárság, akik nem tudnak vagy nem akarnak megtanulni románul.

Az RMDSZ képviselője, Tamás Sándor alkotmányellenesnek és diszkriminatívnak nevezte az elbukott törvénytervezetet.

„Igenis vannak olyan idős személyek Romániában, akiknek nem volt lehetőségük vagy nem volt okuk megtanulni románul. Még élnek olyan emberek, akik az Osztrák-Magyar Monarchiában születtek, háromszor-négyszer áthúzták a határt a fejük fölött és most Romániában élnek, a saját szülőföldjükön. Ezért tisztességtelen firtatni ezeknek az idős embereknek a román nyelvtudását” – vélte az RMDSZ háromszéki honatyája.

A nemzetközi keretegyezmények és a román alkotmány rendelkezéseivel is ellentétes törvénytervezetet többek között Dan Voiculescu a PC elnöke is támogatta aláírásával.

Tekintettel arra, hogy a képviselőház jogi bizottságában a pártok nagy része az elképzelés ellen érvelt és a tervezet ellen szavazott, kevés a valószínűsége annak, hogy a törvényhozás együttes ülésén elfogadják a konzervatívok indítványát.

„Meg vagyok győződve, hogy a képviselőház plénuma elutasítja ezt a tervezetet, a szomorú viszont az, hogy 2007-ben a politikai élvonalba tartozó személyek ilyen aberrációkkal állnak elő” – mondta Tamás Sándor a szavazásra előterjesztett törvény kapcsán.(sajtóközlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS