2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb magyar-román emléktáblát avatott a BBTE magyar tagozata

2007. június 18. 13:43, utolsó frissítés: 14:13

Magyar és román nyelvű emléktáblát függesztett ki a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Matematika és Informatika kara, Vályi Gyula (1855-1913) matematikus, a kolozsvári egyetem volt professzorának tiszteletére. Az emléktáblát a Bolyai-geomateria népszerűsítőjének, Majális (Republicii) utca 20. szám alatt található kolozsvári házának homlokzatára függesztették ki.

Az emléktáblát kolozsvári magyar vállalkozók is támogatták, és az elhelyezéséről a Farkas Gyula Egyesület a Matematikáért és Informatikáért, a BBTE magyar tagozatának egyik háttérintézete gondoskodott.

Ebben a honapban ez a második kétnyelvű felirat, amely a Babeş-Bolyai Egyetemhez vagy annak elődjéhez kapcsolódó magyar személyiségnek állít emléket.

A Kémia és Vegyészmérnöki Karon nemrég laboratóriumot neveztek el Máthé János (1932-1982) egykori egyetemi docens tiszteletére, melynek kétnyelvű feliratát május 19.-én avatták fel a Babeş-Bolyai sétatéri épületében.

Magyari Tivadar tagozatvezető rektorhelyettes szerint további ilyen kétnyelvű táblák várhatók, például ősszel emléktábla kerülhet Magyari András egy évvel ezelőtt elhúnyt történész, volt magyar tagozati rektorhelyettes szülőházára is.

Ezzel párhuzamosan a magyar tagozat javaslatára az egyetem Farkas utcai épületének udvarán Gyulai Zoltánnak, a negyvenes években élt fizikus professzornak mellszobrát állítják fel.(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS