2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kinevezték alkotmánybírának Puskás Bálint szenátort

2007. június 19. 13:32, utolsó frissítés: 16:22

Jóváhagyta a szenátus Puskás Bálint RMDSZ-es szenátor kinevezését az alkotmánybírói testületbe. A titkos szavazáson az RMDSZ-es politikus kinevezését 77 szenátor támogatta, öten tartózkodtak. Puskás kinevezéséhez 69 szavazat is elegendő lett volna.

Az RMDSZ Kozsokár Gábor helyére javasolta Puskás Bálint szenátort a taláros testületbe, mivel az előbbi mandátuma 13-án lejár. Puskás kinevezését egyébként a felsőház jogi bizottsága a múlt héten pozitívan véleményezte minekutána megállapította, hogy a szenátor megfelel az alkotmánybírává való kinevezés feltételeinek.

Az ország alaptörvénye értelmében a taláros testület tagjainak legalább 18 éves jogi szakmai gyakorlattal, valamint feddhetetlen múlttal kell rendelkezniük. A kilenctagú Alkotmánybíróság összetétele háromévente módosul. Ekkor a három lejárt mandátumú bíró helyett a szenátus, a képviselőház, valamint az államfő javasol egy-egy új személyt.

Az alkotmánybírák cseréje során korábban Varga Attila képviselő neve merült fel Kozsokár lehetséges utódjaként, a többi párt ellenben nem támogatta az RMDSZ erre vonatkozó javaslatát.

Puskás Bálint Kozsokár Gábor mandátumának lejárta után teheti le az esküt, és kezdheti el új munkáját. Erre várhatóan július második felében kerül sor.

A szenátusi szavazás után Puskás Bálint a Krónika napilapnak úgy nyilatkozott: a jogi szakmában az alkotmánybírói tisztség számít a legnagyobb teljesítménynek, ezért óriási megtiszteltetésnek érzi kinevezését.

„Új kihívás ez számomra. Eddig is a demokrácia híve voltam, alkotmánybíróként pedig ugyanezt az elvet próbálom majd minél jobban érvényesíteni” – mondta a szenátor. Szerinte egyébként a parlamenti frakciók azért támogatták jelölését, mert eddigi parlamenti tevékenysége során egyenes gerincű, tisztességes emberként ismerték meg.

„Nincs olyan múltam, hogy bármivel is zsarolni tudnának, ezért nem félek attól, hogy nyomást gyakorolnak rám” – szögezte le Puskás. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS