2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cáfolják a liberálosok, hogy a kormány pénzzel vásárolta meg a PSD támogatását

2007. június 19. 14:32, utolsó frissítés: 15:32

Egy milliárd eurót kér a Szociáldemokrata Párt (PSD) a Tăriceanu-kabinet támogatásáért – számol be a România Liberă országos napilap. Liviu Dragnea, a PSD megyei tanácsok országos egyesületéért felelős alelnöke a lapnak nyilatkozva elmondta, nyár végéig a kormánynak fizetnie kell a legnagyobb ellenzéki alakulatnak cserébe a PNL-RMDSZ kabinet támogatásáért.

Az összeget a PSD a helyi kiskirályoknak utalná ki - fogalmaz a Romania Libera hozzátéve, hogy október elejétől a PSD önkormányzati képviselőinek nagy része képtelen lesz helyi projektek finanszírozására pénzt kiutalni. A szociáldemokraták által igényelt összegről Dragnea elmondta, abból nem csupán a PSD által vezetett polgármesteri hivatalok számára utal majd ki az alakulat.

Múlt hét folyamán a szociáldemokraták kiskirályai Mircea Geoană pártelnöktől azt kérték, gyakoroljon nyomást a kormányfőre és a Nemzeti Liberális Pártra (PNL) annak érdekében, hogy mihamarabb hozzájussanak a két párt egyezkedése eredményeként megígért összeghez – áll a június 19.-i cikkben. Amennyiben Călin Popescu Tăriceanu visszautasítja a megígért pénzösszeg folyósítását, a PSD szeptember folyamán bizalmatlansági indítványt nyújt be.

A szociáldemokraták valódi szándéka, hogy minden, kormány által kibocsátott törvényjavaslatról részletesen egyeztessen a kormányfővel – állítja a România Liberă.

Ezzel párhuzamosan Mircea Geoană PSD-elnök az alakulat június 18.-i vezető tanácsának ülése után azt nyilatkozta, alkotmányos keretek között tárgyalnak a kormánnyal annak érdekében, hogy a kabinet végrehajtsa a szociáldemokraták által kidolgozott közigazgatási decentralizációt. A napilap szerint a PSD által folytatott tárgyalás igazi célja a kormánypénzek kiutaltatása a párt helyi vezetői számára.

Az alakulat önkormányzati képviselői azt nehezményezik, hogy a kormány politikai alapon osztja el a kiutalható pénzforrásokat. A PSD helyi vezetői panaszkodnak, hogy a Tăriceanu-kabinetnek elmaradásai vannak a kiutalható önkormányzati források terén. Szerintük a kormány az év folyamán alulfinanszírozta az önkormányzatokat.

Ennek kapcsán a PSD-elnök elmondta, a kormányfővel tartott megbeszélésen erről is tárgyalt a párt.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke rágalomnak nevezte a sajtóban megjelent információkat, miszerint a kormány 126 millió lejt utal ki cserébe a PSD által vezetett polgármesteri hivataloknak, cserébe a PNL-RMDSZ kabinet támogatásáért.

EGyébként Markó Béla kormányfőhelyettes azt kérte a PSD-től, hogy nyilvánosan vállalja fel a kabinet támogatását, hogy egy átlátható parlamenti többség alakulhasson ki. Ellenkező esetben a kabinet célkitűzései meghiúsulhatnak. A legnagyobb ellenzéki alakulat visszautasította Markó kérését.(românia liberă/krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS