2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vegyesen értékelték a román kisérettségit a vizsgázó diákok

2007. június 19. 16:26, utolsó frissítés: 16:32

Vegyesen értékelték a vizsgázó diákok és vizsgabizottságokban lévő tanárok a román nyelv és irodalom tételek nehézségi fokát. A nyolcadik osztályt végző partiumi és székelyföldi tanulók zöme könnyűnek találta a tegnapi, román nyelv és irodalomból tartott képesség felmérő vizsga tételeit.

Ezzel szemben az Ady Endre Gimnázium egyik nyolcadik osztályos éltanulója nehezknek minősítette a tételeket; szerinte a vizsga nem a négy év alatt megszerzett tudást, hanem a találékonyságot mérte fel.

„Nem voltak nehezek a tételek, egy jó közepes tanuló is megoldhatta valamennyit” – vélték egyhangúlag a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium diákjai. Beszámolójuk alapján három feladatból állt a tétel, az első 15 alpontot tartalmazott és a nyelvtantudást mérte fel. Második feladatként egy ösztöndíjkérvényt kellett írniuk a diákoknak, míg a harmadik pontban Ana Blandiana Szülők című versét kellett elemezniük.

Ákos Zoltán Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes elmondása szerint a tételeket a tanárok is különbözőképpen értékelték. „A vizsgatételek nehézségi foka mindig vita tárgyát képezi a tanárok körében – ami egyeseknek nehéz, az másoknak könnyű, így bajos minősíteni.

Az tény, hogy a megszokott irodalmi elemzések vagy a műfajelmélet nem szerepelt a tételek között” – magyarázta a felügyelő.

A román nyelvű tételek Székelyudvarhelyen sem okoztak meglepetést, szerkezetileg évek óta azonosak, és február óta az interneten is elérhető volt az a száz tétel, amelyből kiválasztották a jelenlegi feladatokat. „Egy román anyanyelvű diáknak közepes nehézségű feladatot jelentettek, a magyarok számára valamivel nehezebbek voltak a tételek. Ám nem jelentettek megoldhatatlan feladatot” – számolt be Máthé András, a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Általános Iskola igazgatója.(krónika/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS