2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyugdíjemelést javasol a PSD

2007. június 19. 17:21, utolsó frissítés: 17:21

A jelenlegi nyugdíjak egy harmaddal magasabb növelését javasolja a Szociáldemokrata Párt (PSD), nyilatkozta sajtótájékoztatón Mircea Geoană szociáldemokrata pártvezér. Az alakulat szerint az általuk kért nyugdíjemelés megoldaná a nyugdíjasok problémáját, ehhez azonban "egy minimális társadalmi szolidaritásra van szükség" – vélte Geoană.

Az alakulat elnöke megjegyezte, amennyiben a problémát a politikum nem oldja meg, ez esetben a parlamenti képviselők sem érdemlik ki a rájuk váró számottevő összegeket.

„A nyugdíjasok gondja igen súlyos. A gazdasági növekedést a hétköznapi ember nem érzi. A leghátrányosabb társadalmi csoport a nyugdíjas korosztály, éppen ezért indokolt egy minimális társadalmi igazságtevés” – vélte Geoană.

A párt elnöke szerint a PSD jelenlegi nyugdíjakon elvégzett számításának eredményei „aggasztóak”: így a nyugdíjak az elmúlt 17 évben legalacsonyabb értékpontra zuhantak vissza és a nyugdíjasok 53 százaléka 5,3 millió régi lejjel kevesebb nyugdíjjal rendelkezik, mint amennyi megfelelne egy elfogadható életszínvonalat biztosító nyugdíjnak, amely 6,4 millió lejre tehető - vélik a szociáldemokraták.

Ennek eredményeként a PSD a jelenlegi nyugdíjak egy harmados emelése mellett, a mezőgazdasági nyugdíjak megkétszerezését és a minimális nyugdíjak mostani értékpontjának 30 százalékos emelését javasolja.

A javaslattétel mellett a PSD meg is nevezete azokat a forrásokat, amelyből az általuk javasolt nyugdíjemelést finanszírozhatná a kormány. A szocdemek szerint az állam a „Proprietatea” (Tulajdon) pénzalap feléből és a Bruttó Nemzeti Össztermék (PIB) közigazgatási és ügyintézői költségeinek egy százalékos csökkentéséből származó bevételből fedezhetné az erre szánt kiadásokat.(realitatea/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS