2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megalakult a PNL, PNŢCD és AP jobb-közép választási szövetsége

2007. június 19. 18:47, utolsó frissítés: 2007. június 20. 10:29

Aláírták a Nemzeti Liberális Párt (PNL), Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNŢCD), valamint Népi Akció Pártja (AP) a korábban már beharangozott jobb-közép pártszövetség megalakulásáról rendelkező egyezményt.

Călin Popescu Tăriceanu PNL-elnök „a román bal oldallal szembeni valódi alternatívaként” jellemezte a hárompárti jobb-közép kezdeményezést. A liberálisok elnöke továbbá elmondta, „közös értékekkel rendelkezünk, biztosítjuk a demokráciát, tiszteljük a magántulajdont. Legfőbb célunk a középosztály jólétének biztosítása.” Tăriceanu szerint a jobb-közép értékeket valóban támogatják a választók.

Emil Constantinescu az AP elnöke az egyezmény kapcsán kifejtette, az alakulatnak nem kormányzati előnyök megszerzése a célja, hanem a morális értékek megjelenítése. „Nem csupán a politikai szféra felé intézünk felhívást, hanem a civil szféra számára is, amely a politikai vezetők miatt szenved komoly válságban” – nyilatkozta Constantinescu.

Az AP vezetője ugyanakkor kifejtette, úgy gondolja a PNL történelmi érdemein és a rendszerváltásban játszott szerepén túl, sikerült megerősödnie, miután a vezetőségből eltávolították Theodor Stolojan. Az alakulat elnöke szerint a hárompárti alakulat befolyásolni fogja az elkövetkezőkben a román politikai színteret.

Marian Miluţ a PNŢCD elnöke úgy értékelte, az egyezmény aláírása történelmi pillanat, aminek megkötésével az alakulat tartja magát egy európai jelentőségű politikai projekt létrehozásához. Miluţ ugyanakkor elmondta reméli, hogy a következő választások során a PNŢCD visszajut a parlamentbe.

A kormányzó liberálisok mellett a választási szövetség másik két tagja nem rendelkezik parlamenti képviselettel.(realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS