2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rodica Stănoiu volt Securitate-kollaboránst jelölték a konzervatívok az ANI vezetőtanácsába

2007. június 20. 10:11, utolsó frissítés: 10:29

Rodica Stănoiu volt szociáldemokrata minisztert jelölte a Konzervatív Párt (PC) a Feddhetetlenségi Tanácsba (CNI). A CNI az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) vezető szerve.

Stănoiu a Szociáldemokrata Párt (PSD) igazságügyi minisztere volt 2000-2004 között, 2006 őszén iratkozott át a konzervatívokhoz, miután kiderült: '90 előtt együttműködött a titkosrendőrséggel. A CNSAS nyilvánosságra hozott közleménye alapján Stănoiu „Sanda” fedőnév alatt jelentett a szekuritáténak.

A Stănoiu 2001 folyamán eladta a Petromnak a Filiaşiban található szülői házát. Az üzlet a Cotidianul napilap szerint 100 000 dollár nyereséget hozott az akkori igazságügyminiszternek. Ez az áruba bocsátott ingatlan akkori piaci értékének tízszerese volt.

Stănoiu nevéhez fűződik az Igazságügyi Palota felújítása mentén kirobbant botrány is – számol be a Cotidianul. A külső forrásokból származó, tatarozásra szánt 34 millió eurós összeg gyakorlatilag a kétszerese volt a munkálatokat reálisan fedező keretnek.

Utódja, Monica Macovei két alkalommal is értesítette az ügyészséget Stănoiuval kapcsolatos ügyek miatt. Az panasztételek értelmében a jelenlegi CNI-jelölt törvénytelenül kapott ügyészi nyugdíjat, emelett törvénytelenül osztogatott közjegyzői jogot az Igazságügyi Minisztérium számos tagjának. A Stănoiu elleni ügyészségi eljárás mindkét esetben elévülés miatt leállt.(cotidianul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS