2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A TVR adminisztratív szervének vezetőjéről szavaz a parlament

2007. június 20. 11:24, utolsó frissítés: 16:14

Ma nevezi ki a TVR új Adminisztratív Tanácsát (AT) a parlament. Az AT vezetői tisztségének legnagyobb esélyese Alexandru Sassu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje – számol be a Cotidianul.

Miután a parlament a közszolgálati televízió adminisztratív tanácsáról döntött, az újonnan kinevezett 13 tag megválasztja a tanács ügyvezető elnökét.

Egy, a Cotidianul napilapnak nyilatkozó forrás szerint Sassu azért esélyes az adminisztratív tanács vezető tisztségére, mert a PSD, PC, PRM, valamint a TVR két képviselője is őt támogatja.

Alexandru Sassu a Cotidianul megkeresésére úgy nyilatkozott, nem kommentálja a TVR ügyvezető elnökségére vonatkozó esélyeit.

A TVR adminisztratív tanácsának kinevezésével párhuzamosan a parlament ma nevezi ki az Audiovizuális Tanács (CNA) új elnökét is, miután a korábbi elnök, Ralu Filip elhalálozott. A CNA új elnökjelöltje Valentin Nicolau, a TVR 2002-2005 közötti igazgatója, akit a PSD jelöl a tisztségre.

Minderről a Realitatea hírtévé számolt be, de Gáspárik Attila, a CNA ideiglenes vezetője a Transindexen futó blogjában cáfol:

Eszerint a parlament csak egy új tag megszavazásával egészítette ki a CNA látszámát, akinek a mandátuma azután érvényes, miután ez a Hivatalos Közlönyben megjelenik. "Hogy szavazati joga legyen, le kell mondja azt a rádióműködtetési licencet amit egy éve szerzett. Ezek után a jelenlegi tagokkal titkos szavazást tartunk, aminek következtében megválasztjuk az új elnököt. Remélem a jövő héten ez meg fog történni. Jelenleg nincs megválasztott elnöke a CNA-nak", írja Gáspárik.


„Törvény alapján a jelöltnek három hónap alatt fel kell oldania az összeférhetetlenséget, azonban ez nem pár nap alatt megy végbe, tekintettel arra, hogy a CNA-nak bele kell egyeznie ebbe. Mindaddig amíg összeférhetetlenség áll fent, Nicolau nem választható meg elnöknek. Tehát ez a lehetőség esett.” – fejtette ki a CNA demokrata párti képviselője, Ioan Onisei.

Egy másik, a képviselőház kulturális bizottságából származó forrás szerint „nem helyénvaló, hogy a PSD birtokolja a TVR-t és CNA-t is egyben. „Nicolau személye nem föltétlenül elfogadható a CNA-ban lévő szociáldemokrata képviselők számára sem, úgy tűnik a PNL és PSD között egyezség létezik Răzvan Popescu (PNL) személyére vonatkozóan, aki átvehetné a vezetést” – fejtette ki a Cotidianul idézett forrása.

A procedúra az, hogy ha nem sikerül megszavazni az egyik jelöltet, új személyt jelölnek a CNA élére. Az elnökválasztás így elhúzódhat, szerencsére nincsen időhöz kötve az audiovizuális médiumokat felügyelő hatóság elnökének a kinevezése. Addig Gáspárik Attila látja el ideiglenesen a CNA-elnöki teendőket. (cotidianul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS