2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bolyai egyetemes RMDSZ-akciózás az Európai Parlamentben

2007. június 20. 15:41, utolsó frissítés: 15:58

A Bolyai állami magyar tudományegyetem újraindítását szorgalmazza az RMDSZ három megbízott europarlamenti képviselője az Európai Parlamentnek benyújtott írásbeli nyilatkozatában. Kónya-Hamar Sándor, Kelemen Atilla és Szabó Károly azt nehezményezi, hogy az egykori Bolyai Tudományegyetem jogutódjaként működő Babes–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetősége az egyetemi autonómiára hivatkozva elutasítja a magyar karok felállítására vonatkozó kérést.

A három politikus a nyilatkoztot még májusban készítette el, amelyet fordítási és szervezési késedelmek miatt csak a héten hozhattak nyilvánosságra.

A beterjesztők szerint a másfél milliós, őshonos magyar közösség Romániában a lakosság 6,6 százalékát teszi ki, az egyetemi hallgatók sorában azonban csak 4,4 százalékos a magyarok részaránya, a 29 ezer magyar egyetemi hallgató közül pedig csak 10 ezren tanulhatnak anyanyelvükön. Megemlítik, hogy a magyar tannyelvű Bolyai Egyetemet 1959-ben, a kommunista rendszer idején számolták fel, összevonva azt a román tannyelvű Babeş Egyetemmel.

Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy Románia következetesen megtagadja a magyar állami egyetem helyreállításának lehetőségét. A dokumentumban határozottan elítélik Románia mindenkori kormányának elutasító és diszkriminatív magatartását. Kérik ugyanakkor az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot, ítélje el a hazai hatóságok hozzáállását, és indítsa el azokat a jogi eljárásokat, amelyek rábírják Romániát a hivatkozott egyezményekben vállalt kötelezettségek betartására,


a Bolyai állami magyar tudományegyetem újraindítására.

A nyilatkozat az Európai Parlament többnyelvűségről szóló tavalyi határozatára, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) a nemzeti kisebbségek oktatási jogairól szóló 1996-os ajánlására, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatára, az Emberi Jogok Európai Konvenciójára, az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményére és az Európai Unió Alapjogi Chartájára hivatkozik.

"Ha október 25-ig sikerül 393 képviselő aláírását megszerezni, a dokumentumot napirendre kell tűzni az Európai Parlamentben" – nyilatkozott a Krónika napilapnak Kónya-Hamar. Kelemen Atilla az Új Magyar Szónak elmondta: ez az első olyan kezdeményezés, amely az Európai Unióban valamiféle eljárási szabály alapján történt a Bolyai egyetem ügyében.

A képviselő bevallja: nem valószínű, hogy sikerül összegyűjteni 393 aláírást, de az volt a cél, hogy felhívják a figyelmet a problémára. "Sajnálatos módon a nemzeti kisebbségek ügye nem olyan kérdés, amely kimondottan foglalkoztatná a képviselőket" – fűzte hozzá Kelemen Attila. (mti, krónika, új magyar szó)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS