2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Verespatak a sláger a magyar-román környezetvédelmi bizottság ülésén Debrecenben

2007. június 20. 16:32, utolsó frissítés: 16:32

A verespataki aranybányával kapcsolatos környezetvédelmi kérdések kiemelten szerepelnek a a képviselőház közigazgatási, területi tervezési és környezetvédelmi bizottsága, illetve a magyar országgyűlés környezetvédelmi bizottságának háromnapos debreceni ülésén.

A verespataki bánya ügyével kapcsolatban megjegyezte Katona Kálmán, a magyar környezetvédelmi bizottság MDF-es elnöke megjegyezte: korábban olyan híreket kaptak, hogy az üzemeltető cég nem kap engedélyt a bánya megnyitására, de most mintha "a román kormány ki akarna farolni ebből".

Katona bízik abban: a parlament környezetvédelmi bizottsága lesz olyan erős Bukarestben, hogy ezt meg tudja akadályozni. "Nekünk fontos meggyőzni a kollegáinkat, hogy ez milyen veszélyes nekünk" – tette hozzá.

A háromnapos tanácskozáson szó lesz a klímaváltozással, a határ menti vízügyi együttműködéssel kapcsolatos kérdésekről, magyar részről átadják a nemzeti parkok, a Natura 2000-hez tartozó területek működtetésével kapcsolatos tapasztalatokat.


Először fordult elő a román parlamentben,

hogy a környezetvédelmi bizottság aktívan beavatkozott egy konkrét kérdésbe – mondta el a verespataki aranybánya ügyével kapcsolatban Relu Fenechiu, a bizottság elnöke. Felidézte, hogy környezetvédelmi bizottságuk ellátogatott a helyszínre, majd egy weboldalt is nyitott, amire elsöprő többséggel olyan vélemények érkeztek, amelyek ellenzik a bánya megnyitását.

A képviselő szerint az üzemeltető cég csak akkor nyithatja meg a bányát, ha minden általuk szabott feltételt teljesít, amire egyébként a Greenpeace, valamint a szomszédok kormányai is odafigyelnek. A bizottság elnöke ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy Romániának ez egy igen szegény területe, ahol nem nagyon van más munkalehetőség.

Fenechiu arra emlékeztetett, hogy a parlament előtt van egy törvénytervezet, amely megtiltaná az aranybányászatban a cián alkalmazását. Amennyiben ezt a törvényt elfogadják, gyakorlatilag megszűnik a verespataki projekt. Ám ha az üzemeltető cég új technológiával áll elő, azt ismét megvizsgálják – tette hozzá a képviselőház környezetvédelmi bizottságának elnöke. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS