2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Varga Andrea: rehabilitálja Bukarest a romániai 56-osokat!

2007. június 20. 16:34, utolsó frissítés: 16:34

Az 1956-os magyarországi forradalom egykori romániai szimpatizánsainak, elítéltjeinek és kivégzettjeinek rehabilitálását szorgalmazza Varga Andrea, a Romániában immár több mint egy évtizede kutató történész, emlékeztetve, hogy június 26-án lesz Teodor Mărgineanu, az "ismeretlen hős" kivégzésének ötvenedik évfordulója.

Mărgineanu hadnagyot huszonöt évesen végezték ki. "Abban a világban, amikor mindenki az amerikai segítséget várta, és a társadalom a várakozás letargikus állapotban élt, az ifjú tiszt a cselekvés mellett döntött" – idézte fel a történteket. Mărgineanu 1956-ban a Szabad Európa Rádió kommentárjait hallgatta a magyarországi eseményekről, ő is hasonló mozgalomról álmodott Romániában.

Rábeszélte tizenkét sorkatonatársát és a helyi tanítónőt, hogy forradalmi tanácsot hozzanak létre. Úgy gondolták, hogy december 19-ről 20-ra virradó éjjel maguk mellé állítják a borgóprundi (Beszterce-Naszód megye) laktanya tisztjeit, majd az ottani páncélos hadosztályt is.


Kolozsvárra tankokkal vonultak volna be,

hogy az egyetemistákat és a környékbeli parasztságot is szolidaritásra bírják. A hadnagyot 1957. június 26-án a diktatúra igazságszolgáltatása kivégeztette.

Varga Andrea szerint erről a hősről és romániai sorstársairól semmit sem tudnak Magyarországon és Romániában az emberek. A történész, aki immár tizenegy éve folytat kutatásokat Nagy Imre romániai tartózkodásának időszakáról és a romániai 1956-ról, rátalált a Mărgineanura vonatkozó egykori dokumentumokra, a peranyagra, a börtöndossziékra és a kivégzési jegyzőkönyvre.

Mărgineanu sorsa a kutató szerint túlnő az egyéni tragédián, és arra emlékeztet, hogy 1956 őszén Romániában egyetemisták, katonatisztek, írók, parasztok és munkások fejezték ki együttérzésüket a magyarokkal tüntetéseken, röplapokon, gyárudvarokon. Mindennek később meg is lett a következménye: több ezer embert tartóztattak le, több mint ezer egyetemistát csaptak ki, összesen több mint tizennégyezer évi börtönbüntetést róttak ki, 24 személyt végeztek ki.

Varga felhívja a figyelmet: Romániában a rendszerváltás után tizenhét évvel sem történt meg még a romániai ötvenhatosok rehabilitációja. Magyarországon már 1989-ben semmisségi törvénnyel oldották meg ugyanezt a kérdést, a kelet-európai térségben mindenütt hasonló módon orvosolták a problémát. A történész éppen erről készül konferenciát szervezni ősszel a bukaresti lengyel nagykövetség segítségével.

Sólyom László köztársasági elnök februári hivatalos bukaresti látogatásán ugyancsak felvette Traian Băsescu államfőnek az eddig ismeretlen hősök rehabilitációjának fontosságát. A kutató szerint azonban mindez nem elegendő, nem pusztán nyilatkozatokra van szükség, hanem szerinte a magyar politikusoknak tevékenyen kellene felkarolniuk az ügyet. Nem kell belenyugodni abba – mondta –, hogy öregemberek esedezzenek egyéni kérelmek alapján rehabilitációért, hanem csak általános és átfogó jogorvoslat nyújthat méltó megoldást. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS