2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Áll a bál a Bolyai miatt: Tăriceanu lemondását követeli az ellenzék

2007. június 20. 22:36, utolsó frissítés: 22:48

Tăriceanu miniszterelnök lemondását és az RMDSZ a kormányból való kilépését követelik a a legnagyobb parlamenti képező Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jelenleg legnépszerűbb politikai erő, a Demokrata Párt (PD) politikusai.

Az ok: az RMDSZ három ideiglenes EP-képviselője – több mint egy éves passzivitás után – közös nyilatkozatban kéri, hogy az Európai Parlament tárgyaljon a kolozsvári BBTE ügyéről, illetve a Bolyai egyetem újraalapításáról. A kérdést csak akkor tárgyalhatná az EP, ha a dokumentum mellé sikerülne 393 EP-képviselő támogatását megszerezni október végéig. Ebben a nyilatkozat egyik kezdeményezője, Kelemen Atilla sem bízik: mint mondja, akciójukat figyelemfelkeltésnek szánják.

Válaszul Vasile Puşcas PSD-képviselő, aki a Năstase-kormány EU-főtárgyalója volt, azt nyilatkozta, az RMDSZ-nek azért kell távoznia a kormányból, mert


a kormánypolitikával ellentétes törekvései vannak.

A képviselő szerint a Bolyai egyetem napirendre tűzésének szándéka azt bizonyítja, hogy az RMDSZ olyan, a romániai kisebbségeket illető saját stratégiával rendelkezik, amelyet Románia EU-csatlakozása után kíván gyakorlatba ültetni. Puşcas szerint a kormány nem rendelkezik ilyen tervvel, ezért az RMDSZ-es képviselők olyan témákat vetnek fel az EP-ben, amelyek ellentmondanak a Románia által képviselt álláspontnak.

A politikus úgy látja, hogy a Bolyai egyetem ügyének napirenden tartása árt a Babeş-Bolyai Tudományegyetemnek.

Ugyanezt hangoztatja a PD négy európai parlamenti képviselője: Jean Marian Marinescu, Maria Petre, Roberta Anastase és Monica Iacob-Ridzi szerint is ellentmondásban áll az ügyben a kormány és az RMDSZ álláspontja. Ezért azt kérik Tăriceanutól, mondjon le, mert az RMDSZ képviselői által előterjesztett nyilatkozatban a magyar párt határozottan elítélte "a román kormány diszkriminatív magatartását".

Szerintük Románia ismét veszített amiatt, hogy a miniszterelnök képtelen úrrá lenni "a belpolitikai káoszon", ezért a lemondását követelik. Azt sérelmezik, hogy "a kormányon belüli feszültségek" Brüsszelben kerülnek nyilvánosságra, ez pedig ront Románia európai megítélésén. Daniel Buda Kolozs megyei PD-képviselő arra kéri a román eurohonatyákat, ne támogassák a Bolyai-ügy napirendre tűzését.


A kormány eddig nem reagált

sem a három RMDSZ-képviselő lépésére, sem az ellenzéki nyilatkozatokra. A történethez tartozik, hogy a látványos EP-akcióval az RMDSZ arra a kabinetre gyakorol nyomást, melynek a magyar párt a másik koalíciós tagja, és melynek Markó Béla – igaz, távozásra készülő – helyettes vezetője.

Ide tartozik, hogy a PD az elmúlt hónapok számos belpolitikai konfliktusa miatt gyakorlatilag állóháborúban áll a PNL-vel, Tăriceanuval és az RMDSZ-szel is. A Demokrata Párt rossznéven vette, hogy a magyar politikai erő Băsescu államfő leváltása érdekében kampányolt.

Az ügy kapcsán megszólalt a Konzervatív Párt (PC) vezetője is. Dan Voiculescu elnök szerint a Bolyai egyetem felvetése az RMDSZ "újabb sértő megnyilvánulása Románia és a románok ellen". A hivatalos RMDSZ-álláspont az, hogy a kezdeményezés se nem különcködő, se nem szokatlan, hiszen az érdekvédelmi szervezet a Bolyai egyetem újraalapítására vonatkozó törekvései tizenhét év óta ismertek. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS