2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ellenzéki dzsembori: június végén egyeztet az EMNT, az SZNT, az EMI és még három szervezet

2007. június 20. 22:45, utolsó frissítés: 2007. június 21. 10:23

Fórumot hívnak össze június végére az RMDSZ-en kívüli, ellenzéki civil szervezetek, köztük a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) is. A tanácskozás címe Erdélyből Európába lesz.

A szervezők közleménye szerint a találkozóra június 30-án Marosvásárhelyen kerül sor. A szervezők anélkül, hogy konkrétan megneveztek volna bárkit is, "jeles romániai magyar közéleti és politikai személyiségeket" hívtak meg az eseményre, de civil szervezetek vezetőit is várják.

A közlemény szerint a szervezők között található az EMNT-n kívül a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), a Magyar Polgári Egyesület (MPE), a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI). Remélik, hogy ez az alkalom elindítója és példája lesz a "nemzeti összefogásnak és a közérdekű megoldáskeresésnek" – áll a közleményben.

A szervezők meghívják mindazokat, akik fontosnak tartják a romániai magyar közélet és közképviselet megújulását, valamint az erdélyi magyar közösség pártpolitikától mentes képviseletét az Európai Parlamentben, illetve a nemzetközi szervezetekben – olvasható a dokumentumban.

Tőkés László cáfolta, hogy közvetlen kapcsolat létezne a fórum megszervezése és a Markó Béla által a múlt héten kinyilvánított párbeszédkészség között. Ugyanakkor elmondta: RMDSZ-es vezetők jelenlétére is számítanak. A püspök emlékeztetett arra, hogy ő maga is még tagja az RMDSZ-nek, akárcsak az EMNT és az SZNT tagjainak mintegy fele.

A püspök-politikus kifejtette: a civil szervezetek 2004 óta folyamatosan szorgalmazzák a párbeszédet az RMDSZ-szel, tavaly év végén létre is jött egy találkozó az RMDSZ és az EMNT küldöttsége között. Tőkés szerint viszont később ez a folyamat félbeszakadt, szerinte az RMDSZ miatt. Tőkés úgy véli, hogy nagy veszélyeket rejt magában a romániai belpolitikai helyzet. Szerinte ugyanis megtörténhet, hogy a romániai magyarság politikai képviselet nélkül marad, ezért az ellenzékiek nyitottak a párbeszédre.

Az EMNT elnöke azért bízik most inkább a dialógus létrejöttében, mint tavaly év végén, mert a Traian Băsescu leváltásáról szervezett népszavazás után olyan helyzet alakult ki, amelyben az RMDSZ-nek komolyan kell vennie a párbeszédet. "Az RMDSZ-nek létkérdése, hogy visszaállítsa hitelét" – teszi hozzá Tőkés László. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS