2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ma kezdődik az ET-ülés: Băsescu és Tăriceanu is tárgyal az EU-s "alkotmánypótlékról"

2007. június 21. 10:57, utolsó frissítés: 11:24

Traian Băsescu államfő és Călin Popescu Tăriceanu kormányfő is részt vesz a kormány- és államfőket tömörítő, uniós vezető testület, az Európai Tanács június 21.-én kezdődő nyári ülésszakán. A kétnapos találkozón az EU tagországainak magasrangú képviselői az EU alkotmány ratifikálásának kérdésében kialakult patthelyzet megoldásáról tárgyalnak.

Băsescu úgy fogalmazott, a találkozón megpróbálják összhangba hozni azoknak az államoknak az álláspontját, amelyek nem hagyták jóvá az alkotmányt. Az államelnök szerint megoldás lehet erre egy újabb alkotmányos keret elfogadása, amely az EU korábbi szerződéseinek ötvözéséből jöhet létre, ilyen az 1957-ben aláírt Római Szerződés, az 1992-es Maastrichti Szerződés, valamint az 1957-es Euraatom Szerződés.

„Ez egy olyan kompromisszum, mellyel folytatható az EU reformja” – jegyezte meg az államfő.

Az EU alkotmányának jóváhagyásáról való tárgyalás mellett, a találkozóval lejár az EB jelenlegi német elnökének mandátuma is. Az EB napirendjén szerepel ugyanakkor a migráció kezelése, valamint a határokon átívelő biztonsági együttműködés témája is. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS