2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszakapta a Bánffy család egyik központi ingatlanját

2007. június 21. 12:18, utolsó frissítés: 12:18

Visszaszolgáltatták a Bánffy család utódainak a Kolozsvár központjában álló épületet, ennek következtében az épületből június végéig kell kiköltöznie az épületből a kolozs–szamosújvári görög katolikus püspökségnek. A püspökségi székhely két ingatlanból áll, egyik az egyházé, másik pedig a Bánffy örökösöké.

A visszaszolgáltatásról szóló döntés az intézményben tevékenykedő 170 személyt, az Inocenţiu Micu Klein Gimnázium osztályait és a diákbentlakást érinti. Egyelőre az irodákat átszervezik, az iskolának pedig ősztől új épületet kell keresniük.

Daniel Avram, a püspökség szóvivője súlyosnak ítéli a helyzetet, mivel szerinte szinte lehetetlen megfelelő székhelyet találni a püspökség és a hozzá tartozó intézmények számára.

Mindazonáltal a görög-katoliusok nem tiltakoznak a visszaszolgáltatás ellen, ugyanakkor készek kiköltözni a volt tulajdonos leszármazottjainak visszajuttatott ingatlanrészből. A püspökség azonban botrányosnak ítéli a visszaszolgáltatási folyamatot, mivel szerintük a restitúciós törvényt oly módon ültetik gyakorlatba, hogy a görög katolikus egyház vesztesként kerül ki a folyamatból.

„A Mócok úti épület jogosan illeti meg a volt tulajdonost, a törvényt helyesen alkalmazták, a görög katolikus püspökséggel szemben azonban nem mérnek hasonló mércével” – vélekedett a szóvivő. – A Gheorghe Dima Zeneakadémia épületét, a Ioan Bob görög katolikus templom udvarán levő épületet, illetve azokat az ingatlanokat, amelyekben jelenleg a George Coşbuc Kollégium működik, papíron már visszaszolgáltatták a görög katolikus egyháznak, ám máig nem vehettük birtokunkba az ingatlanokat.”

Avram érdektelenséggel vádolja a helyi hatóságokat, mivel azok máig nem tettek semmit a helyzet megoldásáért.

A püspökség 1991-től működik a Kolozsvár központjában lévő ingatlanban. A görög katolikus egyházat 1948-ban szüntették meg a hatóságok, a püspökségi székhely ezt megelőzően ugyanitt működött.(krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS