2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csak az őt támogató szervezetek beleegyezésével indulna RMDSZ-listán Tőkés

2007. június 21. 14:02, utolsó frissítés: 14:08

Kizárólag a független jelöltségét támogató szervezetek és aláírók beleegyezésével indulna RMDSZ-listán Tőkés László királyhágómelléki református püspök az Európai Parlamenti választásokon, akkor is, ha a jelölést illetően sikerül kiegyeznie az RMDSZ-szel – nyilatkozta Tőkés a Szabadság napilapnak adott interjúban.

Arra a kérdésre, hogy amennyiben a szövetség hajlandó felülbírálni jelenlegi EP-listáját, vállalná-e az RMDSZ listáján való jelölést, Tőkés elmondta: az RMDSZ minden összefogási kísérletet elgáncsolt, ennek eredményeként pedig olyan politikai helyzet alakult ki, amely nagymértékben korlátozza mozgásterét.

Mivel hat szervezet – az EMNT, SZNT, MPSZ, MPE és MIT – kérte fel az EP-választásokon független jelöltként való indulásra, elsősorban ezeknek a szervezeteknek és az őt támogató aláírok beleegyezésétől függ az RMDSZ-listán való esetleges indulás – fejtette ki a független EP-jelölt.

Tőkés azt követően nyilatkozott erről, hogy Markó Béla RMDSZ-elnök a június 9.-i marosvásárhelyi SZKT-n megpendítette, az RMDSZ hajlandó lenne párbeszédet folytatni Tőkés László független EP-jelölttel az Európai Parlamenti jelöltállításról. A marosvásárhelyi SZKT-t követő sajtótájékoztatóján a Tőkéssel folytatható párbeszédről Markó kifejtette, a tárgyalás folyamán a jelölteknek elsősorban életképes projektekkel kellene előállniuk és nem tisztségekre vonatkozó követelésekkel kellene tárgyalást kezdeményezniük.

Tőkés felhívást intézett az őt támogató szervezetekhez, hogy egy, június 30.-án Marosvásárhelyen tartandó tanácskozáson döntsenek a püspök további jelölt-státusáról. (hírszerk/szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS