2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem lesz szienitbánya Ditrón – "az urizálást meg kell fizetni"

2007. június 21. 14:49, utolsó frissítés: 14:49

Zártkörű tanácskozáson igyekezett meggyőzni a szienitbánya megnyitásának hasznáról a gyergyóditrói helyi tanács tagjait Rocco Mazzatura, a fejtésen évek óta érdekelt Ditrău Mining Corporation vezetője. A találkozón hívatlan vendégként jelent meg hét bányaellenes lakos, illetve a Zöld Erdély Egyesület képviselője.

Az olasz érdekeltségű cég szerint az ötmillió eurós befektetés 26 új munkahellyel fejlesztené a helyi ipart. A zöldek azt kifogásolják, hogy a vállalat külszíni kitermeléssel elhordaná egy hegy felét, 8 millió tonna kőzetet szállítna át a községen, rongálva ezáltal a község útjait és lakóházait, jelentős por- és zajszennyezéssel terhelné a település lakóit, károsítaná a mezőgazdasággal, állattenyésztéssel foglalkozókat, tönkretéve a fejlődő turizmust.

2006 október elsején Gyergyóditró község népszavazást szervezett a szienitbányányáról. A szavazati joggal rendelkező 4.906 állampolgár 54,55 %-a jelent meg az urnák előtt, a referendum jogerős. A szavazók 96,77 százaléka a bányaterv megvalósulása ellen voksolt.

Bár szeptember 17-én Mazzatura kijelentette, amennyiben a népszavazás eredményei a bányanyitás ellen szólnak, ehelyett a zártkörű megbeszélésen szándékozott nyomást gyakorolni a helyi tanácsosokra, akiktől a bánya sorsa függővé vált. Bardócz Ferenc polgármester – aki kezdetektől a bányanyitás híve volt – igyekezett lerázni a vendégeket, de végül mégis részt vehettek a megbeszélésen, derül ki a Zöld Erdély Egyesület híradásából.

Mazzatura példként emlegette fel más országbeli sikeres projektjeiket. Ígérete szerint hajlandóak lennének profitjuk egy részét befektetni a község iskoláiba, csatornahálózat kiépítésébe, sportcsarnok építésébe vagy bármi másba, amit a község igényel. Elmondása szerint a tavalyi népszavazás nem tükrözi a valóságot, hiszen az nem konkrét tényekről, hanem csupán egy általános elképzelésről döntött. Meggyőződése, hogy a helyi közösség ellenállását csupán két-három nagyszájú ember generálta, akik kocsmai és piaci pletykákkal fertőzték meg a közösséget.

Kijelentette, a végsőkig kitartanak és folytatni fogják a bányanyitás törvényes engedélyeztetési folyamatát, így szavai szerint utoljára jött kompromisszumot kötni a ditróiakkal.

A jelen lévő hat helyi tanácsos egyértelműen tudtára adta az olasz vállalkozónak: ők a választókat kéviselik, a népszavazás eredménye pedig egyértelmű, megkérdőjelezhetetlen és világos. Ugyanakkor nem most kellene tanácskozni és kompromisszumokat kötni, amikor a bánya ügye a tanácsosok hatáskörébe tartozó területrendezési terv módosításának elfogadásától vált függővé. Akkor kellett volna megkérdezni a helyieket, amikor a bányanyitás terve megszületett – hangzott el

Utólag hiába a panasz, hogy elköltöttek a tervezésre másfél millió eurót, nyílt lapokkal kellett volna kezdeni a játszmát és nem a kiskapukat keresni. "Az urizálást és a hülyeséget pedig meg kell fizetni", idézte a román közmondást az egyik tanácsos. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS