2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Demokrata bojkott: nem vesz részt a PD a Tăriceanuval EP-választások időpontjáról folytatott tárgyaláson

2007. június 21. 15:39, utolsó frissítés: 15:39

Nem vesz részt a Demokrata Párt (PD) a Călin Popescu Tăriceanu kormányfő által összehívott többpárti találkozón, ahol az EP-választások időpontjáról lenne szó. Erről Emil Boc demokrata pártelnök számolt be június 20.-án.

A demokrata vezető azzal indokolja a döntést, hogy „függetlenül a tárgyalás kimenetelétől a kormányfő saját érdekei vagy a körülötte levő érdekek szerint változtat az európai parlamenti választások időpontján” – vélte a demokrata honatya.

A PD elnöke arra hivatkozott, alakulata már több ízben tárgyalt a kormányfővel az EP-választások időpontjáról, de Tăriceanu mindahányszor megszegte a pártok erre vonatkozó megegyezéseit.

„Miért vegyünk részt ezeken a tanácskozásokon, ha Tăriceanu egyébként sem veszi figyelembe a megegyezéseket és attól függően tartja be vagy halasztja el az időpontot, hogy mennyire népszerű a felmérések szerint?” – tette fel a kérdést Boc június 20.-i sajtótájékoztatóján.

A demokraták elnöke szerint, a kormányfő azért halasztotta el a májusra kiírt EP-választásokat, mert a Nemzeti Liberális Párt (PNL) illetve „partnere”, a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatottsága alacsony volt.

Boc szerint az EP-választást elnapoló sürgősségi kormányrendelet alkotmányellenes volt, tekintettel arra, hogy azt nem a szaktárca vezetője kezdeményezte. Emellett a rendelet még a jogi jóváhagyást sem kapta meg az igazságügyi minisztériumtól. (hírszerk./népújság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS