2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vosganian cáfolja az EB becslését a költségvetési deficitre

2007. június 21. 18:04, utolsó frissítés: 18:06

2,8 százalékról, 2,6 százalékra csökken majd a büdzsé a bruttó nemzeti össztermékhez (GDP) viszonyított hiánya azt követően, hogy a kormány jövő hét folyamán kiigazítja az állami költségvetést – nyilatkozta Varujan Vosganian gazdasági és kereskedelmi miniszter.

A miniszter deficitértékelése eltér attól, amit az Európai Bizottság június 13.-i, Romániáról szóló pénzügyi jelentésében közzétett. Eszerint Romániában 2007 és 2008 folyamán 3,2 százalékos lesz az államháztartás hiánya.

A költségvetési kiigazítás az ESA 95 EU-s könyvelési törvénynek megfelelően 0,35 százalékos kiadáscsökkentéssel jár majd, de a deficit a GDP 3 százaléka alatt marad – véli a gazdasági miniszter.

„Nem csökkentjük túlságosan a kiadásokat, elsősorban a jövedelemadó és a kisvállalkozók adóiból származó nyereséggel növeljük valamennyivel az állam bejövetelét – fejtette ki Vosganian. Szerinte a tervezett eljárás pozitív költségvetési kiigazítás lesz, ugyanakkor elmondta, az adóhivatal (ANAF) az állami bevételek fél milliárd eurós növekedését jelzi előre. (tmch)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS