2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem az RMDSZ mélypontja miatt vállalja Puskás az alkotmánybírósági tisztséget

2007. június 22. 12:04, utolsó frissítés: 12:23

Nem menekülök a süllyedő hajóról, de szükség van egy magyar alkotmánybíróra, akit elfogadnak a parlamenti pártok – fejtette ki Puskás Bálint csütörtökön Sepsiszentgyörgyön, szenátori mandátuma utolsó sajtótájékoztatóján.

A „süllyedő hajó” apropóján a leendő alkotmánybíró elmondta, az RMDSZ az utóbbi 17 év során talán most van a legmélyebb ponton, ezért a magyarság képviseletét felvállaló személyeknek tárgyalóasztalhoz kell ülniük, és a közösség érdekében félre kell tenni a sérelmeket és a büszkeséget.

Az értekezleten Pete István szenátor, az RMDSZ helyettes frakcióvezetője is jelen volt, ő beszélt arról, milyen körülmények között nevezték ki Puskást. Mint elmondta, a háromszéki politikus előbb nem vállalta a felkérést, de a helyette jelölt képviselőt nem fogadták el a politikai pártok, mert ragaszkodtak ahhoz, hogy a tisztséget mindenképpen szenátor foglalja el. Ha Puskás nem vállalja a felkérést, az RMDSZ másik jelöltjét nem szavazták volna meg, hangsúlyozta Pete.

Puskás Bálint július 13-án az államelnök előtt teszi le alkotmánybírói esküjét, ezt követően pedig minden közéleti tisztségétől meg kell válnia, így ki kell lépnie az RMDSZ-ből, illetve nem vehet részt a Máltai Szeretetszolgálat elnökségi munkájában, csupán máltai lovagként szolgálhatja a szervezetet. Puskás Bálint szenátusi helyébe Szabó Ilona lép, a felsőház alelnöki tisztségébe pedig Pete Istvánt javasolja az RMDSZ. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS