2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hétvégi időjárás: erős viharokkal kombinálódik a hőhullám

2007. június 22. 17:14, utolsó frissítés: 17:14

Az ország déli és keleti részén marad tartós a kánikula, ahol a meteorológusok előrejelzése szerint a csúcshőmérséklet továbbra is 35-38 Celsius fokig is lehet. Az előrejelzés szerint szombaton az ország egész területén kisebb-nagyobb viharokra kell számítani egy újabb hidegfront hatásaként. Pénteken késő estétől szórványosan várható viharos (70 km/h fölötti), széllel kísért zivatar.

Egyes helyeken azonban az óránként 100 kilométert is meghaladó szélrohammal, nagy méretű – a 2 cm-s átmérőt meghaladó – jéggel és rövid idő alatt 30-50 milliméter csapadékkal járó, heves zivatarra is számítani lehet. Szombaton délben és délután helyenként ismét várható 60 km/h fölötti szél, jégeső és zivatar.

Az aszály hónapok óta komoly gond: nyolc megyében ivóvíz-ellátási gondok merültek fel, mivel számos településen kiszáradtak a kutak. A környezetvédelmi minisztérium betiltotta a talajvízzel való öntözést, a tárcavezető Korodi Attila mindenkit a vízzel való takarékosságra intett.

A minisztérium jelentése szerint több mint ötven éve nem volt ekkora szárazság Romániában – az idei még az 1946-ban tapasztalt aszálynál is súlyosabb. Decebal Traian Remeş mezőgazdasági miniszter pénteken bejelentette, a hét közepéig összesen 1,7 millió hektáron ment tönkre a termés. Ennek csak valamivel több mint 40 százalékára, mintegy 720 ezer hektárnyi területre ítélhetnek meg kártérítést, mivel csak ennyi föld volt bebiztosítva.

A miniszter szerint a szárazság nem okoz drágulást, viszont a termelők nem tartják kizártnak, hogy például a kenyér ára 10-25 százalékkal fog emelkedni az idén. Hasonló árnövekedésre lehet számítani a zöldség- és gyümölcsfélék esetében is. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS