2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tabajdi: a magyar szocialisták támogatják az önálló Bolyai egyetem ötletét

2007. június 22. 18:07, utolsó frissítés: 18:07

Támogatásáról biztosította Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője az RMDSZ három képviselője, Kelemen Atilla, Kónya-Hamar Sándor, Szabó Károly által kezdeményezett írásbeli nyilatkozatot az Európai Parlamentben, amely kéri az önálló Bolyai egyetem megteremtését.

Tabajdi az írásbeli nyilatkozat elfogadása mellett lobbizó európai parlamenti képviselőknek írott levelében hangsúlyozza, hogy az önálló, államilag finanszírozott magyar nyelvű egyetem visszaállítása az erdélyi magyarság legitim igénye.

Tabajdi emlékeztet arra, hogy az önálló Bolyait Ceauşescu kommunista-nacionalista rezsimje szüntette meg, és arra is, hogy Románia európai uniós felvételét megelőzően az Európai Bizottság országjelentéseiben, és az EP határozataiban több alkalommal is követelte az önálló magyar egyetem létrehozását, amely a mai napig nem teljesült.

A Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup elnöke kiemelte, hogy az önálló kisebbségi felsőoktatás semmilyen módon nem ellentétes a multikulturalitással.

Európa számos országában biztosítja az állam a kisebbségek jogát az anyanyelvi felsőoktatáshoz, államilag finanszírozott egyetem fenntartásával, így például Spanyolországban a baszk, katalán és a gallego, Finnországban a svédajkú finnek, Olaszországban a dél-tiroli német ajkú közösség, Bulgáriában a török kisebbség, Szlovákiában a magyar közösség számára. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS