2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó: "kétszínűség" felháborodni a brüsszeli Bolyai-akciózás miatt

2007. június 22. 18:16, utolsó frissítés: 18:16

Jogosnak és indokoltnak tartja három EP-képviselője önálló magyar egyetem létrehozását szorgalmazó európai parlamenti beadványt az RMDSZ, és nem fogadja el azt, hogy a román politikum kettős mércét alkalmaz – egyrészt elítéli a magyar képviselőket, más kérdésekben viszont szükségesnek tartja a brüsszeli nyomásgyakorlást. Mindezt Markó Béla jelentette ki pénteken, marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök-helyettes közölte, az elmúlt években az RMDSZ tartózkodott attól, hogy nemzetközi síkra terelje az erdélyi magyarság gondjait, a mostani lépést is alapos helyzetelemzés előzte meg.

Az önálló magyar állami egyetem létrehozását az RMDSZ már 1990 óta folyamatosan kéri, és mindeddig egyik kormány sem volt hajlandó teljesíteni a magyarság ezen jogos igényét, de nem rendeződött az önálló magyar karok kérdése sem – indokolt Markó.

Az elnök szerint szintén a román politikai élet kétszínűségét mutatja, hogy a politikum hamar „megfeledkezett” arról a kisebbségi törvényről is, amelynek elfogadását egyébként az Európai Unió – az igazságügyi reform folytatása mellett – feltételként szabta meg Romániával szemben. – Számunkra nem fogadható el, hogy a másfélmilliós közösség helyzete ne legyen legalább olyan fontos, mint az igazságügy reformja – szögezte le, hozzátéve, a tervezet elfogadása továbbra is kiemelt célja az RMDSZ-nek.


A parlament eddigi munkájáról szólva

a magyar párt vezetője úgy értékelte, a hamarosan befejeződő parlamenti ülésszakra nagymértékben rányomta bélyegét az átlátható és egyértelmű parlamenti többség hiánya: ezt mutatja az is, hogy az utóbbi időben több esetben is az ellenzék szavazott meg bizonyos törvényeket, és ennek az a veszélye, hogy olyan, nagy anyagi vonzatú populista kezdeményezések is elfogadhatók a tötvényhozásban, amelynek teljesítésére nincs költségvetési fedezet.

Egyébként Markó úgy látja, a jelenlegi politikai helyzetben az lenne a legéletképesebb megoldás, ha a mostani, PNL-RMDSZ kormányt a PSD – vagy még esetleg más párt is – kívülről támogatná; vagy maradnak az előrehozott választások. (rmdsz-tájékoztató, mfax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS