2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kezdődik Năstase "Tamara nagynénis" pere

2007. június 25. 11:32, utolsó frissítés: 11:32

A Legfelsőbb Bíróság (ICCJ) kezdi tárgyalni hétfőtől Adrian Năstase perét, melyben a volt kormányfőt a főügyészség megvesztegetéssel vádolja. A perben másodrendű vádlott a pénzmosás elleni állami hatóság (ONPCSB) volt vezetője, Ioan Melinescu, akit csúszópénz elfogadásával, bizalmas iratok és információk kiszolgáltatásával, illetve belső feljegyzések eltüntetésével vádolnak.

A hatóság iratai közül eltűnt egy olyan ügyirat, melynek alapján a főügyészségnek kellett volna eljárást indítania a kormányfő felesége, Dana Năstase ellen. A kormányfő feleségének számlájára ugyanis 400 ezer dollárt utaltak át; a számlát egy osztrák bank bukaresti fiókjában nyitották.

A volt miniszterelnök állítása szerint a pénz néhány műkincs és családi ékszer eladásából származott, melyeket nagynénje, Tamara Cernasov hagyott rá. A főügyészség álláspontja szerint Melinescu azért kapta meg az ONPCSB igazgatói állását már rögtön a Năstase-kormány első ülésén, mert eltüntette a tranzakcióra vonatkozó iratokat.

Az ügyletről amúgy a törvénytelen áfa-visszatérítésekben érintett craiovai üzletember, Genică Boerică informálta a főügyészséget. A vállalkozó több PSD-politikust is korrupcióval vádolt meg: Adrian Năstase mellett többek közt Ristea Priboit is. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS