2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Katasztrofális" szárazsággal számol szeptemberre az INMH

2007. június 25. 14:24, utolsó frissítés: 14:24

Fokozott szárazság várható az ősz folyamán, mivel 2006 szeptembere és 2007 májusa között rendkívül kevés volt a csapadék – nyilatkozta az Országos Meteorológiai Intézet (INMH) igazgatója, Ioan Sandu. Az INMH veztője szerint a szárazság főként júliusban és augusztusban érezteti majd hatását, „katasztrofális” azonban szeptemberben lesz.

A várható őszi szárazság kapcsán az igazgató elmondta, júliusban és augusztusban erős szélviharok várhatók, ellenben továbbra is a legszárazabb térségekben lesz a legkevesebb a csapadék. Szerinte szeptember folyamán a helyzet súlyosbodik, és az ország déli és dél-keleti felét érinti leginkább a nagyfokú szárazság.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) múlt heti adatai alapján az ország legnagyobb rrészében, így észak-keleten és az ország közepén mérsékelt marad a csapadékarány, míg délen és dél-keleten beáll a szárazság. A leginkább érintett megyék: Iaşi, Vaslui, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Konstanca, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Giurgiu és Olt.

Ezzel párhuzamosan az ország keleti és északi felében ugyancsak pusztít majd a szárazság. Itt Dolj, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Brassó, Vrancea, Neamţ, Beszterce-Naszód és Szatmár megyék érintettek.

A meteorológiai jelentés szerint valamivel jobb helyzetben van Szeben, Argeş, Gorj, Hunyad, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Botoşani és Suceava megye, ahol megfelelő szintű a talajvíz. (newsin/realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS