2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kudarcot vallott a demokraták mindkét bizalmatlanságija

2007. június 26. 11:22, utolsó frissítés: 11:22

Visszautasították a parlament együttes ülésén a Demokrata Párt (PD) egészségügyről szóló egyszerű bizalmatlansági indítványát, míg a mezőgazdaságot érintő dokumentumot visszavonták a napirendről. Az egészségügyi helyzetet kifogásoló dokumentumot 150 ellenszavazattal és 59 támogató szavazattal ejtették a szavazáson jelenlévők. A mezőgazdaságra vonatkozó dokumentum csupán 111 támogató voksot kapott.

A két indítványról a képviselőház és szenátus öt órán keresztül vitázott. A szavazás eredményeképp visszavont, mezőgazdaságot érintő egyszerű indítvány további sorsáról a képviselőház állandó bizottsága dönt.

Szavazásra bocsátott dokumentumaikban a demokraták Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter és Decebal Traian Remeş agrárügyi miniszter hivatalból való felfüggesztését kérték, amiért nem teljesítették megbízatásukat.

A PD indítványairól a szavazást követően Călin Popescu Tăriceanu kormányfő kifejtette, sajnálatosnak tartja azok benyújtását, mivel meggyőződése, hogy a román egészségügyet sikerül lábra állítani. „Nem vagyok elégedett az egészségügyben folyó munkával, de ehhez hasonló indítványok nem oldják meg a helyzetet. Ahogyan korábban az oktatás terén is nagyszabású befektetéseket ígértem, úgy véghezviszem ezt az egészségügyben is, így meg vagyok győződve, hogy ezt a területet is sikerül fellendíteni. Amit azonban a PD csinál, elszomorító” – nyilatkozta a kormányfő.

A parlamenti vita első felszólalójaként Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter kifejtette, az egészségügyi program nem tért el a kormányprogramtól; a miniszter a PD kezdeményezéséről úgy vélekedett, a demokraták által folytatott „vadászat” az állampolgárok iránti tiszteletlenségnek a bizonyítéka.

A parlamenti vita kezdetén a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azt javasolta, vonja vissza a törvényhozás a két ház napirendjéről a benyújtott dokumentumokat. A PNL szerint az ex-igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű bizalmnatlansági indítványról korábban Monica Macovei-el kapcsolatban Alkotmánybíróság kimondta, a miniszterek nem függeszthetőek fel tisztségükből egyszerű indítványokkal. (realitatea/newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS