2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új alkotmányért kampányolnak a Băsescu-közeli értelmiségiek

2007. június 26. 13:27, utolsó frissítés: 13:39

Elavultságra és ellentmondásos rendelkezésekre hivatkozva alkotmánymódosítást követel a román értelmiségiek egy része. A Cătălin Avramescu, Andrei Cornea, Gabriel Liiceanu, Mircea Mihaes, Horia-Roman Patapievici, Andrei Plesu, Vladimir Tismaneanu és Traian Ungureanu által aláírt felhívás kimondja: a román politikai osztály megszegte a román jogállamiságra vonatkozó, állampolgároknak tett ígéretét. A népszuverenitás üres beszéddé változott. Az alkotmány, melynek az ország jó berendezkedését kellene biztosítani, tele van ellentmondásokkal és homályos megfogalmazásokkal.

Az aláírók felhívják a figyelmet arra, a jelenlegi alkotmány sérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét azzal, hogy törvényhozó személyek egyidőben kormánytagok is lehetnek. Továbbá az igazságszolgáltatás nem számoltatható el, és az elnök kiterjesztett jogkörei révén beavatkozhat a választási kampányba.

Emellett az érvényben lévő alkotmányos rendelkezések a végrehajtást alárendelik a parlamentnek, így a kabinet folyamatosan sürgősségi kormányrendeletek révén kormányoz. Az alkotmány alárendeli az önkormányzatokat a központi döntéshozatalnak, így nem biztosított a decentralizáció elve. Az aláírók az alaptörvény kapcsán arra is hivatkoznak, a törvényhozás két háza gyakorlatilag ugyanazokkal a jogkörökkel rendelkezik, ez pedig nehézkessé teszi a törvényhozást.(hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS