2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogadta a képviselőház az ANI-törvény szigorított változatát

2007. június 26. 15:02, utolsó frissítés: 15:02

Elfogadta a képviselőház az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) működését szabályozó törvényt módosító sürgősségi kormányrendeletet, egy nappal az Európai Bizottság (EB) Romániáról szóló országjelentésének közzététele előtt. A rendeletet 187 szavazattal, egy ellenszavazattal és egy tartózkodással fogadta el a parlament.

Az ANI-törvényt kiegészítő módosításokat korábban a képviselőház jogi bizottsága Tudor Chiuariu igazságügyi miniszter javaslatára bármilyen módosítás nélkül fogadta el. A módosított jogszabályról a szenátus dönt az elkövetkezőkben.

Az igazságügyminiszter egyik legfontosabb törvényen belül eszközölt módosítása, a közjogi személyek kivizsgálását lehetővé tevő pénzösszeg csökkentése, amely a korábbi rendelkezéshez képest felére csökkentette azt a pénzösszeget, amelyről nem tudnak elszámolni a tisztségviselők. Ennek értelmében ha valamely közjogi személy esetében a vagyonnyilatkoztban bevallott és valós jövedelem közti különbség 10 000 eurónál nagyobb, kivizsgálás indul ellene. A kivizsgálást lehetővé tevő korábbi összeg 20 000 euró volt.

Az új ANI-törvénycsomagba a kormány belefoglalta, hogy a közjogi személyek vagyonának elkobzását már az is indokolja, ha az illető személy nem tudja igazolni annak megszerzését, míg a korábbi változatban bizonyíthatóan törvénybe ütközőnek is kellett lennie a felhalmozott vagyonnak.

Emellett a sürgősségi kormányrendelet kimondja, az ANI vezetője államtitkári funkcióval felérő rangban áll, míg az ügynökség alelnöke államtitkár-helyettesnek megfelelő tisztségnek örvend. Másik jelentős módosítás, hogy az ügynökség függetlenséget élvez, míg korábban a szenátusnak volt alárendelve, így ő dönt majd a kihágásokról és azok büntetéséről is.(realitatea/newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS