2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

PSD-s politikus a közszolgálati televízió élén

2007. június 26. 15:59, utolsó frissítés: 15:59

Jóváhagyták a parlament művelődésügyi bizottságai Alexandru Sassu szociáldemokrata politikus jelölését a Román Közszolgálati Televízió (TVR) igazgatói tisztségébe. Sassu 16 voksal, ellenszavazat nélkül, és három tartózkodással vette át a TVR igazgatói székét.

A bizottságok ugyanakkor elutasították az államfői hivatal által igazgatótanácsba jelölt Cătălin Avramescut. A parlament együttes ülésen június 27.-én szavaz a közszolgálati televízió új igazgatótanácsáról.

Az RMDSZ Stanik Istvánt, az Új Magyar Szó korábbi főszerkesztőjét jelölte a köztévé igazgatótanácsába. Póttagnak Salamon Márton Lászlót, a lap jelenlegi főszerkesztőjét javasolta a szövetség.

Alexandru Sassu négy éve tagja a Szociáldemokrata Pártnak (PSD), amelyben jelenleg a közvélemény-kutatásokkal és politikai marketinggel foglalkozó ügyvezető titkár. 2003 előtt Sassu a Demokrata Párt (PD) színeiben politizált, 11 éven keresztül a képviselőház művelődésügyi bizottságának volt a tagja.

Ha a két ház együttes ülésén a honatyák jóváhagyják az új összetételű igazgatótanácsot, a közszolgálati csatorna irányítása gyakorlatilag az ellenzéki Szociáldemokrata Párt kezébe jut. Az intézmény előző igazgatója, a liberálisok által jelölt Tudor Giurgiu május elején arra hivatkozva mondott le tisztségéről, hogy nem tudja biztosítani a TVR független működését, ráadásul szerinte a szakszervezetek megpróbáltak politikai nyomást gyakorolni tevékenységére. Ellenfelei viszont azzal érveltek, hogy Giurgiu vezetése alatt a Román Televízió több mint ötmillió eurós veszteséget halmozott fel.

A parlament május 23-án együttes ülésen elutasította a TVR 2006-os tevékenységéről szóló jelentést, így az igazgatótanácsot is feloszlatták.(krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS