2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Országos demonstratív aláírásgyűjtő akciót szorgalmaz a BKB a Bolyai Egyetemért

2007. június 26. 17:26, utolsó frissítés: 2007. június 27. 14:33

Az RMDSZ, EMNT és SZNT részvételével, kollektív demonstrációképpen országos aláírásgyűjtésre szólította fel a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) a romániai szakmai és civil szervezeteket.

A BKB közleményben üdvözölte az RMDSZ Európa Parlamenti képviselőinek Bolyai-Egyetem újraindításáért, EP-tagok körében elindított aláírásgyűjtő akcióját, és reményét fejezte ki, hogy a magyar és más európai kisebbségek képviselői mellett más EP-képvislelők is a kezdeményezés mellé állnak.

Kónya-Hamar Sándor, Kelemen Atilla és Szabó Károly megbízott EP-képviselők kezdeményezése kapcsán a közlemény kifejti, „a Bolyai Kezdeményező Bizottság megelégedéssel nyugtázza, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Európa Parlamenti képviselői írásbeli nyilatkozatot terjesztettek elő a Bolyai Egyetem újraindítása érdekében.

A kezdeményezés jelzi, hogy az RMDSZ felmérte a helyzet tarthatatlan voltát, és lépésre szánta el magát. Az EP-javaslat újabb lehetőséget jelent a romániai magyarság egyik legfontosabb követelésének nemzetközi szintű megismertetésére, és elvezethet az állami magyar egyetem újraindításához.”

Közleményében a BKB felkéri az EP-frakciók képviselőit, tájékoztassák megfelelően a nemzetközi törvényhozó fórumot „az erdélyi magyarság követeléseinek jogos voltáról, valamint a román EP-képviselők egy része által terjesztett valótlan állításokról.” A BKB leszögezi, „az erdélyi magyarság tizenhét éve, politikai és civil eszközökkel küzd – mindeddig eredménytelenül – a Bolyai Egyetem újraindításáért.”

„Fontos, hogy az RMDSZ stratégiát dolgozzon ki az indítvány sikerét biztosító EP-támogatási aláírások begyűjtése érdekében. Ugyanakkor szükséges, hogy az RMDSZ mihamarabb kezdjen tárgyalásokat, és megfelelő szakmai előkészítés után nyújtson be törvénytervezetet egy olyan állami magyar egyetem újraindítása érdekében, amely magába foglalná mind a BBTE, mind pedig a MOGYE magyar tagozatát” – áll a felhívásban.

Mivel az európai politikai intézmények vezetői leginkább a kollektív véleménnyilvánításokra figyelnek oda, nem meglepő, hogy itthon titkosszolgálati módszerekre emlékeztető módon lépnek fel a magyar felsőoktatás ügyének megoldását szorgalmazó aláírásgyűjtések ellen – mint történt legutóbb Marosvásárhelyen - figyelmeztet közleményében a BKB.

Leonard Orban többnyelvűségért felelős EU-biztos utóbb, az RMDSZ három képviselőjének aláírásgyűjtő akciójára reagálva úgy nyilatkozott, az állami magyar egyetem megteremtésének ügye nem nemzetközi, hanem a román belpolitika hatáskörébe tartozó kérdés. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS