2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kétszázalékos választási küszöböt javasolnának a liberálisok?

2007. június 26. 17:42, utolsó frissítés: 17:42

Két százalékra csökkentené a jelenlegi öt százalékos parlamenti bejutási küszöböt a Nemzeti Liberális Párt (PSD) az egyéni szavazókerületes választási rendszer bevezetése nyomán – nyilatkozta Dan Motreanu liberális főtitkár. A PNL politikusa azzal indokolta a liberálisok erre vonatkozó esetleges döntését, hogy ezzel a kis pártok is esélyt kapnának a parlamentbe jutásra.

Mint mondta, a javaslat a Pro Democratia Egyesülettől származik. Motreanu szerint ezáltal jobban fednék egymást a mandátumok és a választók opciói, illetve kiiktatnák azt, hogy a győztes tarol mindent.

A Traian Băsescu által közvitára bocsátott egyéni választókerületes szavazás kapcsán az RMDSZ már többször felhívta a figyelmet a hátrányos megkülönböztetésekre. Az államfővel folytatott tárgyalásokon is azt kérte, a kisebbségek esetében biztosítsák az arányos képviseletet.

Ludovic Orban PNL-alelnök elmondta, a Tăriceanu-kormány felelősségvállalási eljárást fontolgat az egyéni szavazókerületes választási rendszer bevezetését szabályozó törvény hatályba lépése érdekében abban az esetben, ha a parlament elfogadható időn belül, azaz őszig nem fogadja el a jogszabályt. Orban szerint azonban alakulata optimista a kérdésben, és várja a törvénykönyv kidolgozásával megbízott testület javaslatát.(maszol/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS