2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elnapolták a PSD mezőgazdaságra irányuló egyszerű indítványát

2007. június 26. 18:25, utolsó frissítés: 18:25

Elnapolták a képviselőház tagjai a Szociáldemokrata Párt (PSD) által benyújtott, mezőgazdasági helyzetre irányuló egyszerű bizalmatlansági indítványt, melynek címe Négy millió lej pénzsegély minden termőföldre.

A dokumentum megvitatása után, a PSD-nek arra irányuló kérésére, hogy a miniszterelnök hívja vissza hivatalából Decebal Traian Remeş jelenlegi agrárügyi minisztert, a PNL és RMDSZ kivonult az ülésteremből. Így az indítvány megszvazását megfelelő létszám hiányában június 28.-a, reggel 11 órára halasztották.

Az elnapolást követően Remeş úgy nyilatkozott, egyáltalán nem nyugtatja meg a döntés elnapolása, ugyanakkor ebben a helyzetben "nem fog tudni nyugodtan sörözni", hanem továbbra is nyomás alatt marad.

Indítványukban a szociáldemokraták a mezőgazdaságban uralkodó „katasztrofális” állapotok mihamarabbi kezelését kérik a Tăriceanu-kabinettől.

A mezőgazdasági miniszter parlament előtt mondott, lényegre törő védőbeszédében kifejtette, senki nem terjeszthet elő nála jobb költségvetést a mezőgazdaság számára ez idő szerint. „Ne próbáljanak megszorítani. Vegyék figyelembe, hogy senki nem tudna a mezőgazdaság számára jobb költségvetést összeállítani annál, amit én állítottam össze – mondta Remeş.

Mircea Geoană szociáldemokrata pártelnök az egyszerű indítványról úgy nyilatkozott, a dokumentum megoldásokat tartalmaz a jelenlegi mezőgazdasági válság felszámolására. A dokumentumban a PSD egy, csatlakozás utáni mezőgazdasági stratégia kidolgozását kéri a kormánytól. Továbbá segélyek biztosítását a szárazságtól sújtott termelők számára, az öntözőrendszerek támogatására kiutalt források kiterjesztését, valamint a gázolaj-segélyek növelését.

A PSD által beterjesztett egyszerű indítványnak minden esélye megvan arra, hogy a képviselők elfogadják a ma délutáni szavazáson, tekintettel arra, hogy a Demokrata Párt (PD) és Nagyrománia Párt (PRM) korábbi bejelentése alapján támogatni fogják a kezdeményezést.

A demokraták ugyancsak mezőgazdaságra vonatkozó tegnap megvitatott egyszerű indítványát visszavonták a napirendről.(realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS