2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Verespatak: a tárcaközi bizottság elemzése az engedélyeztetés utolsó előtti lépése

2007. június 27. 11:40, utolsó frissítés: 11:40

Kedden kezdődik a verespataki aranybányaterv elemzése a kormány tárcaközi bizottságában, ami az utolsó előtti lépést jelenti az engedélyeztetési folyamatban. A testület a bányát tervező Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) a közmeghallgatásokon megfogalmazott kérdésekre és kifogásokra adott válaszait kell megvizsgálnia.

A Mediafax egyik névtelenséget kérő informátora szerint a döntést nehéz lesz meghozni, mivel hatalmas mennyiségű információt kell megvitassanak a testületbe delegált szakértők. Így csak legkevesebb két hónap múlva kaphat választ a beruházó a kitermelési engedélyre vonatkozó kérése ügyében.

Sulfina Barbu volt környezetvédelmi miniszter korábban azt szorgalmazta, hogy a tárcaközi bizottság tagjai addig ne hagyhassák el a termet, amíg nem hoznak döntést. Szerinte így lehet megóvni őket attól, hogy bárki befolyásolja döntésüket,


hiszen nagyon sok pénzről van szó –mondta Barbu.

Ugyanakkor Korodi Attila jelenlegi tárcavezető szerint nehezen alkalmazható elődjének a terve, amit egyébként ő is jónak tart. "Nem kötelezhetjük a bizottsági tagokat arra, hogy napokon keresztül egy teremben üljenek, ugyanis az összes adat alapos elemzése hosszabb ideig is elhúzódhat", mondja a miniszter, hozzátéve: az első találkozást követően a tárcaközi bizottság tagjai maguk állapítják meg a következő ülések naptártervét.

Az RMGC-nek a közmeghallgatásokon megfogalmazott kérdésekre és kifogásokra adott válaszát egy több mint 12 ezer oldalas jelentés tartalmazza. A cég május elején jelentette be, hogy eljuttatta ezt a dokumentumot a környezetvédelmi minisztériumhoz.

A kormány tárcaközi bizottságának az elemzése az utolsó előtti lépés az engedélyeztetési folyamatban. A minisztérium vezetése alatt álló testület még visszakérdezhet esetleges tisztázatlan részletekre, hiszen a végső döntést csak akkor hozza meg, amikor már minden szükséges információ a rendelkezésére áll. A kormány ezt követően határozatban foglal majd állást arról, hogy megadja-e az engedélyt vagy sem.

Közben a bányaterv továbbra is alaposan megosztja a romániai társadalmat. A beruházás pártolói Verespatakon szokatlan tüntetést szerveztek hétfőn. Koporsóval és akasztófával vonultak az utcára, amivel azt a véleményüket próbálták hangsúlyozni, miszerint: ha nem valósul meg az RMGC terve, akkor a meglehetősen magas munkanélküliség által sújtott Verespatak halálra van ítélve.

Ugyanezen a napon a verespataki bányászok szakszervezetének vezetői bejelentették: a környezetvédelmi minisztérium, a kormány és a parlament előtt is tüntetéseket szerveznek annak érdekében, hogy tudatosítsák a döntéshozókban a terv fontosságát.

A kitermelés ellen érvelők az elmúlt hetekben a bányászatban alkalmazandó ciántechnológiák betiltására vonatkozó törvénytervezet mihamarabbi elfogadását szorgalmazták. A jogszabály elfogadása a bukaresti törvényhozás képviselőházától függ; melynek illetékes szakbizottsága várhatóan júliusban vagy augusztusban vitatja meg a tervezet. Ez azt jelenti, hogy a nyári parlamenti vakáció előtt nem szavazhatnak a tervezetről a képviselők. Őszig viszont az RMGC megkaphatja a működési engedélyt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS