2020. június 2. keddKármen, Anita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyelőre részleges liberális-szociáldemokrata kompromisszum: szeptembertől nőnek az agrárnyugdíjak

2007. június 27. 16:13, utolsó frissítés: 16:19

Szeptembertől 50 százalékkal emelkednek a mezőgazdasági nyugdíjak – jelentette be tegnap a Bákó megyébe látogató Călin Popescu-Tăriceanu kormányfő. A hírt Paul Păcuraru munkaügyi miniszter is megerősítette. A Realitatea hírtelevíziónak a tárcavezető elmondta: az intézkedés közel egymillió személyt érint majd. Jelenleg a mezőgazdasági nyugdíj átlagértéke 140 lej.

Az intézkedés után a mezőgazdasági nyugdíj összege elérné a 210 lejt. Paul Păcuraru ugyakkor arról számolt be, a mezőgazdasági nyugdíjak emelésére 75 millió eurót különít el a kormány. A tárcavezető hozzátette: a nyugdíjemelés azért lehetséges, mert az állami költségvetésből, nem pedig a társadalombiztosítások büdzséjéből finanszírozzák. A munkaügyi miniszter szerint ugyancsak szeptembertől a kormány 5 százalékkal növeli majd a nyugdíjpont értékét.

Emellett Július elsejétől újraszámítják azoknak a személyeknek a nyugdíját, akik 1963 előtt dolgoztak. Az újraszámítás során az akkori átlagbért veszik alapul, az intézkedés eredményeképpen pedig növekednek majd az érintett személyek nyugdíjai.

Eközben kompromisszum körvonalazódik a Szociáldemokrata Párt (PSD) által benyújtott törvénytervezet ügyében, amelynek értelmében a nyugdíjpont értékét az országos bruttó átlagbér jelenlegi 31 százalékáról 45 százalékra emelnék. A tervezetet tegnap Paul Păcuraru javaslatára visszaküldték az alsóház munkaügyi bizottságaiba, hogy az intézkedés finanszírozásához szükséges pénzügyi forrásokat azonosítsák. A dokumentumról várhatóan holnap szavaznak a képviselőház plénumában.(krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS