2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nőnek a nyugdíjak: elfogadta a PSD nyugdíjtörvényét a képviselőház

2007. június 28. 10:52, utolsó frissítés: 11:11

Cikkelyenkénti szavazásra bocsátották, és elfogadták a képviselőházban a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyugdíjemelésre vonatkozó új törvényét. Így 2008-tól 37,5 százalékkal nőnek a nyugdíjak.

A PSD törvénytervezetét azután fogadta el a ma reggeli ülésen jelenlévő, alig 13 képviselő, hogy a jogszabályt tegnap a parlamenti szakbizottságok pozitívan véleményezték. A házszabály értelmében az ehhez hasonló jogszabályok cikkelyenkénti megvitatásához és elfogadásához nem szükséges a képviselők egy meghatározott szavazatszáma. Mivel a napirendre tűzött törvénytervezet képviselőházi vitáján még a jogszabályt kezdeményező szociáldemokraták sem jelentek meg, a cikkelyeket gyorsan, minden észrevétel nélkül megszavazták a jelenlévők. A végső szavazásra ma délben kerülhet sor.

A korábban kilátásba helyezett bizalmatlansági indítványok mellett a PSD azzal is zsarolta a kormányt, nem ruházza fel sűrgösségi rendeletek kibocsátására parlamenti szünidőben, ha nem fogadja el az általuk javasolt nyugdíjtörvényt. Mivel kérésük teljesült, a 13 képviselő elfogadta azt a törvényt, melynek értelmében a kabinet parlamenti szünet ideje alatt sűrgősségi rendeletekkel kormányozhat.

A parlamenti vitán jelenlévő gazdasági miniszter, Varujan Vosganian kifejtette, jövőre még nem lehetséges a szociáldemokraták által javasolt 45 százalékos nyugdíjpontemelés, mivel nincs költségvetési keret erre. Legközelebb 2009-re vagy 2010-re érhetik el a nyugdíjak a 45 százalékos nyugdíjpontot – vélte Vosganian.(realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS