2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

CIA-börtönügy: nem vesz részt a román küldöttség az ET parlamenti közgyűlésének munkájában

2007. június 28. 17:32, utolsó frissítés: 17:32

Románia küldöttsége a továbbiakban nem vesz részt az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének munkájában – ezt jelentették be a delegáció tagjai egy közleményben Strasbourgban. A képviselők a lépéssel a parlamenti közgyűlés egyik szerdai határozata ellen tiltakoztak: ebben a dokumentumban a strasbourgi testület azt állította, hogy "nagy valószínűséggel" léteztek több éven át titkos, a CIA által irányított fogolytáborok Romániában és Lengyelországban, hogy ezeket a helyeket sikerült is azonosítani.

A nyilatkozat szerint parlamenti képviselőik mindaddig nem vesznek részt a közgyűlés munkájában, míg a CIA titkos európai akcióiról készített (a fenti állításokat megfogalmazó) jelentés összeállítója, Dick Marty svájci törvényhozó el nem látogat Romániába, hogy a helyszínen vizsgálja meg: valóban vannak-e bizonyítékok állításaira.

Mind a román, mind a lengyel kormány többször is határozottan cáfolta ezeket az állításokat, amelyeket egyébként a két ország parlamenti képviselői sikertelenül próbálták kivetetni a parlamenti közgyűlés elé került határozattervezetből.

A Marty-jelentés szerint a román hatóságok Tulcea és Konstanca között hoztak létre egy "biztonsági zónát" a CIA-val együttműködve, a terrorizmus elleni harc keretében letartóztatott foglyok titkos őrizetben tartására és továbbszállítására. Ebben a mintegy 50 kilométer hosszú, 1500 négyzetkilométeres zónában több katonai létesítmény is van, de a jelentés szerint a központi szerepet valószínűleg a Mihail Kogălniceanu, részben civil, részben katonai repülőtér játszotta.

A romániai delegáció ugyanakkor strasbourgi közleményében megerősítette, hogy országukban nem volt ilyen fogolytábor, s azt állította: Marty minden bizonyíték nélkül hozott fel súlyos vádakat Románia ellen. Végül kifogásolta, hogy a svájci törvényhozó a román hatóságok többszöri meghívása ellenére sem volt hajlandó ellátogatni az országba, hogy ott ellenőrizze állításait.

Ez utóbbi felvetésre (amelyet a másik megvádolt ország, a lengyelek is hangoztatnak) Marty részben szerdán elfogadott jelentésében, részben pedig strasbourgi sajtóértekezletén már válaszolt.

Mint mondta, ő nem "Sherlock Holmes", aki kezében egy nagyítóval felfedezi az egykoron ott őrzött foglyok DNS-mintáit: biztos benne, hogy ma már nincsenek titkos őrizetesek a jelentésében megnevezett létesítményekben, s az érintett országok megfelelő szolgálatai gondosan eltüntettek minden nyomot. Ilyen körülmények között nem látta értelmét, hogy – mint mondta: sarkában tévékamerák sokaságával – ellátogasson a helyszínre, ahol csak azt állapíthatná meg, hogy a létesítmények teljesen üresek, azaz állításaira "nincs bizonyíték". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS