2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Háromezren írták alá az online ciánellenes petíciót

2007. június 28. 18:31, utolsó frissítés: 18:31

Eddig több mint háromezren támogatják a bányászati ciántechnológiák betiltására vonatkozó törvénytervezetet – olvasható a Greenpeace csütörtöki közleményében. A dokumentum emlékeztet arra, hogy több civil szervezet három héttel ezelőtt hozta létre a faracianura.ro-t, amellyel bárki elküldhette a saját választókerületében tevékenykedő törvényhozóknak azt a tiltakozó mailt, amely a bányászati ciántechnológiák betiltására vonatkozó törvénytervezet támogatására szólít fel.

A szájtról kiderül: eddig 3300-an szavaztak a törvény elfogadása mellett, s ehhez még 55 szenátor (a felsőház majdnem a fele) és 16 képviselő is csatlakozott. Mivel a jogszabály elfogadása a képviselőháztól függ, a Greenpeace azt reméli, hogy a következő hetekben több képviselő is csatlakozik majd a törvénykezdeményezést pártolókhoz.

A jogszabályt várhatóan csak ősszel vitatják meg a parlamentben, mivel a képviselőház napirendjét meghatározó állandó bizottság korábban elutasította azt a javaslatot, hogy sürgősségi eljárással kerüljön terítékre a törvénytervezet.

Nyílt titok, hogy a törvénykezdeményezés a Verespatakon tervezett nagyszabású aranybánya megnyitásának megakadályozására született. A Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) itt Európa legnagyobb külszíni aranybányáját akarja megnyitni. A vállalat szerint legalább 330 tonna aranyat és 1300 tonna ezüstöt rejt a föld. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS