2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kihúzatta volna a pozitívumokat az országjelentésből az igazságügyi miniszter

2007. június 29. 14:06, utolsó frissítés: 14:06

Kivágatta volna az Európai Bizottság szerdán publikált országjelentéséből azokat a pozitív szövegrészeket, melyek az igazságügyi reformmal foglalkoztak – állítja a Cotodianul napilap pénteki száma. A hír szerint először fordult elő az EU történetében, hogy egy hivatalnok ilyesmit kérjen saját országával szemben.

A Romániáról szóló országjelentés közzététele előtt a miniszter levélben kérte az EB-től, vágják ki a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) munkáját méltató megjegyzéseket a szövegből. A miniszter szerint az EB jelentésében szereplő, az eredményeket értékelő rész felülbecsüli a DNA munkáját. „A DNA által vizsgálatainak üteme és számos dosszié lezárása, a hatóságon belüli nagyfokú szakmaiságról tesz tanúbizonyságot – állt az EB Romániáról szóló országjelentésében.

Chuariu elsősorban azért tartotta elrugaszkodottnak ezt a megállapítást, mivel szerinte „a román hatóságok nem tartják túlságosan szakmainak a DNA által folyatott vizsgálatokat” – fejtette ki levelében az igazságügyi miniszter.

Emellett megjegyzi, azért volt indokolt hivatalából visszahívni a DNA II. számú osztályának ügyészét, mivel a tavaly regisztrált 428 esetből csupán 99-et zárt le az ügyosztály. Ezekből csupán 18 ügy került végül elbírálásra, a többi nyomozati akciónak semmiféle bűnvádi következménye nem volt – áll a miniszter indoklásában.

Az EB jelentését kifogásolva Chiuariu ugyanakkor levelében megállapítja, „A román hatóságok felhívják a figyelmet arra, bár üdvözlik az esetek gyors megoldását, ezek üteme mégsem tanúskodik magas fokú szakmaiságról. Honnan tudja a Bizottság, hogy minden, a DNA által folyatott vizsgálatot korrekt és professzionális módon zártak le, valamint azok erdményeként hiteles bizonyítékokat mutattak be a hatóságoknak?”

A miniszter kifogásait az EB szakértői elutasították és megtartotta a DNA működését pozitívan értékelő megfogalmazásokat.

Tudor Chuariu annak nyomán került konfliktusba a Korrupcióellenes Ügyészséggel, hogy a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácstól (CSM) Doru Ţuluş, a DNA II. ügyosztálya vezetőjének felfüggesztését kérte arra hivatkozva, az ügyész nem teljesíti megfelelően megbízatását.

A miniszter kérése miatt az ország számos ügyészsége heves tiltakozásba kezdett. Ennek nyomán a CSM vizsgálatot indított az ügyben, de még nincs döntés arról, jogos volt-e Chiuariu kérelme. (cotidianul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS