2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Érettségi: kritizálják a román irodalom esszét

2007. június 30. 12:22, utolsó frissítés: 12:23

Noha a román nyelv és irodalom írásbeli vizsgán feladható, összes lehetséges téma több hónapja elérhető interneten, számos érettségiző diák arra panaszkodik, hogy a 78-as számú feladatsor "túl nehéz" volt. Első feladatként egy Calistrat Hogaş-elbeszélés egy részlete alapján kellett válaszolni tíz kérdésre, ez összesen 40 pontot ér.

A második feladat szövegszerkesztési próba volt. Egy rövid szövegben kellett érvelni egy Tudor Vianu-idézet állítása mellett. A húszpontos feladatra a kiírás szerint az kapja meg a maximális húsz pontot, aki figyelembe veszi az érvelő szövegek jellegzetességeit: hipotézist állít fel, és legalább egy pro és egy kontra állítást kifejt.

A legtöbb diák azonban a 30 pontot érő harmadik feladatot kifogásolja, mely szerint Nicolae Manolescu irodalomtörténész egyik megállapítása alapján érvelő jellegű esszét kellett írni a román irodalom egyik, a szimbolizmusra válaszreakcióként kialakult irányzatáról, a tradicionalizmusról. "A tradicionalizmus egy sajátos stílus, melyet leginkább azok a modern költők alkalmaznak, akik a szimbolizmus iskoláján nőttek fel" – így hangzik Manolescu az érettségi tételben idézett megállapítása.

Maga Manolescu a sajtónak nyilatkozva arról beszélt, hogy a feladat túlságosan nehéz lehetett az érettségizőknek, hogyha az irodalomtanárok


nem biztosítottak a diákoknak megfelelő szakirodalmat, könyvészetet a felkészüléshez.

Az idén példátlanul szigorú körülmények között zajlott a 8. osztályosok képességvizsgája és az érettségi is. A tantermekbe elvileg tilos bármiféle tankönyvet és jegyzetet bevinni, továbbá a mobiltelefonok is ki vannak tiltva. A képességvizsgán több városban előfordult, hogy kizárták a diákokat a vizsgáról, mert mobilt vittek be magukkal.

A Gândul napilap információi szerint viszont a bukaresti Ion Creangă líceumban a román irodalmat oktató tanárnő biztatására 50 és 100 lejes bankjegyekkel felszerelkezve érkeztek a diákok vizsgázni, hogy az írásbeli lefolyását felügyelő tanárokat lefizethessék. A lap riporterének helyszíni jelentése szerint a módszer bevált: a 12-esek azon örvendeztek, hogy a jegyzetekkel teletömött táskákat be lehet vinni a tantermekbe, és nyugodtan lehet másolni.

Mikor a diákok beültek a termekbe, az egyik szülő az ablakon keresztül beadogatta a kint hagyott mobilokat is. Az illető magyarázata szerint a csalás az iskola vezetőségének tudtával folyik, mert a tanodát főgimnáziumi ragra jelölték, és ha az idén az iskola nem "produkál megfelelő eredeményeket", nem kapja meg a címet. Egyébként a román irodalom szóbeli vizsgán a 183 ezer jelentkező 99,6 százaléka átmenő jegyet kapott. A vizsga június 25-26-án zajlott. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS