2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Negyven százalék fölötti szavazat-részesedéssel a PD mindent vinne az országos választásokon

2007. július 02. 13:56, utolsó frissítés: 13:56

Az országos és európai parlamenti választásokon is 40 százalék fölötti eredményt érne el a Demokrata Párt (PD), ha következő vasárnap rendeznének választásokat – mutat rá a CURS közvéleménykutató intézet legutóbb nyilvánosságra hozott felmérése. A felmérés szerint Emil Boc alakulata az országos szavazatok 43 százalékát szerezné meg az országos parlamenti választásokon.

Az INSOMAR kutatóintézet még ennél is jobb eredményt, 47 százalékot jósol a demokratáknak.

A pártok népszerűségi listáján a Szociáldemokrata Párt (PSD) áll a második helyen: az INSOMAR szerint 18, a CURS szerint 19 százalékkal. Ez utóbbi felmérés Mircea Geoană alakulatának valamivel gyengébb eredményt jósol az EP-választásokon, a romániai parlamenti választásokhoz képest. Így a CURS szerint a PSD csupán 10 százalékot tudhatna magáénak az EP-választásokon.

Az INSOMAR népszerűségi listájának harmadik helyén a Nemzeti Liberális Párt (PNL) áll, az országos szavazatok 13 százalékával. A Nagy-Románia Párt (PRM) és a Gigi Becali nevével fémjelzett Új Nemzedék Pártja (PNG) egyaránt a voksok 6-6 százalékát gyűjtené be.

A felmérés egyébként rámutat, továbbra is Traian Băsescu államfő a legnépszerűbb politikus Romániában: a megkérdezettek 19 százaléka teljes mértékben, 35 százaléka pedig meglehetősen bízik az államfőben.

A kutatás szerint a lakosság 70 százaléka úgy ítéli meg, a Călin Popescu-Tăriceanu vezette liberális–RMDSZ kormánynak le kellene mondania. Ezzel szemben a megkérdezettek közel egyharmada szeretné, ha a jelenlegi kabinet folytassa munkáját.

A kormány legnépszerűbb minisztere egyébként Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyminiszter, őt követi Adrian Cioroianu külügyminiszter és Ludovic Orban, a szállításügyi tárca vezetője. A legnépszerűtlenebb tárcavezetők Eugen Nicolăescu egészségügyi és Decebal Traian Remeş mezőgazdasági miniszter.

A felmérés szerint Romániában leginkább az egyházban bíznak a lakosok. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS