2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elnököt választ a Feddhetetlenségi Ügynökség vezetőtanácsa

2007. július 02. 16:23, utolsó frissítés: 16:23

Öt napon belül köteles elnököt választani az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) vezetőtanácsa (CNI). A mai nap folyamán tartott első ülést követően Nicolae Văcăroiu szenátusi elnök emlékeztette a CNI 15 megválasztott tagját arra, ezen a héten elnököt kell választaniuk, ugyanakkor el kell fogadniuk az intézmény működési szabályzatát, és ki kell írniuk a versenyvizsgát az ANI ügynökség tisztségeire.

Egyes parlamenti források szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Szociáldemokrata Párt (PSD) arról igyekezett meggyőzni munkatársaikat, válasszanak a CNI mai ülésén elnököt. Az elnöki székre előzetes értékelések alapján Zaharia Constantin és Marcu Nicu a legesélyesebbek.

Ugyanacsak a ANI vezető tanácsának 15 tagja nevezi ki az elkövetkező két hétben az ANI alelnökét. Ezt követően a tanács az intézmény honlapján közzéteszi a versenyvizsga tételeit. Az ügynöki tisztségekre pályázóknak 30 napon belül kell leadniuk pályázatukat, majd az ezt követő tíz napon belül a tanács köteles ellenőrizni azokat.

A versenyvizsga eredménye alapján a testület dönt majd a CNI elnökéről és alelnökéről, ezután a szenátus hagyja jóvá a kinevezéseket.

A mai ülésen a felsőház elnöke közölte a tanácsosokkal, egyelőre a kormányfőtitkárság biztosít székhelyet az ANI részére.

A július 2.-i ülésen jelen volt Tudor Chiuariu igazságügyi miniszter és Ilie Bolojan kormányfőtitkár is. Bolojan elmondta, az általa vezetett intézmény a fővárosban a Lascăr Catargiu utca 15 szám alatt található, 1400 négyzetméteres ingatlanát bocsátja az ANI rendelkezésére.

Az RMDSZ Veress Emőd jogászt delegálta a Feddhetetlenségi Ügynökség vezető szervének tagjává. A betöltetlenül maradt tisztségeket újabb jelölésekkel töltik be, tekintettel arra, hogy a parlamenti bizottságok múlt hét folyamán három jelöltet elutasítottak. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS