2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Frunda leváltását kérik a demokraták az ET-képviselői

2007. július 02. 16:56, utolsó frissítés: 16:56

Frunda György ET-tisztségből való felfüggesztését követelik a Demokrata Párt (PD) ET-képviselői, amiért nem jelent meg a legutóbb Európa Tanács parlamenti közgyűlésén (ETPK) Dick Marty jelentésről szóló vitán, melyben az ET raportőre titkos CIA-börtön működtetésével vádolja Romániát.

Frunda az ET-ben jelenleg a román delegáció vezetője. A demokraták szerint az RMDSZ szenátora szándékosan hiányzott az ET parlamenti közgyűlése által elfogadott Marty-jelentés megvitatásáról.

Frunda úgy véli, a leváltására irányuló követelés a PD hazai politikai színtéren folytatott, a PNL-RMDSZ kabinet elleni harcának része.

Cezar Preda, a demokraták egyik ET-képviselője kijelentette, a PD felhatalmazta arra, hogy a képviselőháztól és szenátustól Frunda leváltását kérje. "Romániát hamis jelentésekkel bombázzák, és azzal vádolom Frunda Györgyöt, hogy szántszándékkal hiányzott a június 9.-i ülésről, miközben ott volt Strasbourgban ” – nyilatkozta a PD ET-közgyűlésének képviselője.

„Maga az a tény, hogy lemondásomat kérik, kevésbé fontos annál, hogy határozottan elutasítom, hogy ezekben a dolgokban is leszámoljanak egymással a politikai pártok” – szögezte le az ET-küldöttség elnöke.

Ezzel párhuzamosan az ET romániai képviselői bejelentették, mindaddig nem vesznek részt az európai fórum további munkálatain, míg Dick Mary raportőr személyesen el nem látogat Romániába, az általa felhozott vádak alátámasztása érdekében.

A demokraták bejelentését a képviselőház elnöke, Bogdan Olteanu hevesen bírálta. Szerinte az ET-tagokat a parlament az ország törvényhozásának képviseletével bízta meg. Éppen ezért az ET parlamenti közgyűlésének munkálataira vonatkozó bármiféle döntést kizárólag a román parlament vezetősége hoz meg – szögezte le Bogdan Olteanu. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS