2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb lobbi-akció az EP-ben a Bolyai egyetemért

2007. július 02. 19:15, utolsó frissítés: 2007. július 03. 17:57

Tíz pontban vázolta a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) multikulturalizmusát és többnyelvűségét cáfoló tényfeltáró érvrendszerét Kónya-Hamar Sándor az EP kulturális és oktatási bizottságának tagja, az Európai Parlament (EP) képviselői előtt.

A bemutatóban a képviselő a BBTE többnyelvűségét "propaganda-szólamoknak" mínősíti, "melyek az RMDSZ-képviselők írásbeli nyilatkozatának közzététele óta minden eszközzel a kolozsvári egyetem kirakat-image-ét terjesztik", áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben. Az EP-képviselő szerint:

„1. Az őshonos, másfél millió lelket számláló erdélyi magyar közösség immár 48 éve hasztalan kéri törvényes jogát, az önálló, magyar tudományos egyetem újra megnyitását - ez az elvárás nem szalmaláng!

2. A BBTE keretén belül történő magyar oktatás korlátozott, és nem felel meg a közösség elvárásainak - statisztikai adatok bizonyítják.

3. Az intézményi autonómia, illetve az ún. "multikulturalizmus", amire a BBTE Szenátusa hivatkozik, nem jogalap, és nem lehet eszköz sem arra, hogy az adófizető magyar nemzetiségű polgárok törvényes jogát és elvárásait semmibe vegye.

4. A BBTE saját honlapján hasztalan hangsúlyozza önnön "multikulturális" jellegét. Tárgytalan e hivatkozás, hiszen az intézmény gyakorlata ellentmond önnön működésrendjének, és előszeretettel hangoztatott állandó jelzőjének.

5. A sokat hangoztatott többnyelvűség sem igaz a BBTE esetében: hivatalos dokumentumok, diplomák kizárólag román nyelven készülnek, sőt a honlap magyar nyelvű változataiban is némely rovat (l. a nyelvpolitika címűt!) csak román nyelvű információt tartalmaz.

6. Maga az egyetem megtévesztő információt nyújt a saját maga által biztosított anyanyelvi oktatásra vonatkozóan.

7. Az igazságnak ellentmond a BBTE honlapján közzétett állítás, miszerint 1995 óta nem merült föl diszkriminációs probléma az egyetem működésében.

8. Nem állnak a magyar diákok rendelkezésére szakorientációs lehetőségek, önállósult profilok - a román többségű szenátus minden szakirányú magyar kezdeményezést következetesen leszavaz.

9. Nem igaz, hogy a teljes felsőoktatási anyanyelvi oktatási ciklus biztosított - épp ennek hiánya kényszeríti a magyar közösséget, hogy követelése mellett következetesen kitartson.

10. A BBTE honlapján közzétett intézménytörténet semmibe veszi az évszázados magyar jelenlétet: a történelmi visszatekintés hiányos – áll a képviselő által kiadott közleményben. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS